Чимало болгар вважають їх не визволителями, а окупантами, на багнетах яких у країні в 1944 році було встановлено комуністичний режим. Він відкинув економічний розвиток країни назад, нав’язував болгарам неприйнятні моральні цінності й жорстоко розправлявся з інакодумцями.

Як завжди, посольство РФ у Болгарії висловило обурення через осквернення пам’ятника, після чого в суспільстві спалахнула нова суперечка про те, потрібен він у центрі столиці чи міська влада повинна демонтувати монумент, який не має історичної цінності, і перенести його в місце, куди вже звезли пам’ятники Леніну, Сталіну, Тодору Живкову та інші символи комуністичної епохи.

Російським дипломатам, дещо перефразувавши, нагадали слова Сталіна: «Немає пам’ятника — немає проблем». Тож демонтуйте свій пам’ятник, братушки, і забирайте собі!» Й погодилися з обуренням одного з блогерів: «Вони розставили пам’ятники в інших країнах, а ми тепер не можемо позбутися російської червоної чуми й повинні їм поклонятися… Нехай демонтують усі пам’ятники й створять для них спеціальний музей. Якщо ця пропозиція не влаштує, то можуть їх розставити по всій Москві».