Електрика надходитиме підприємствам і жителям кількох великих муніципальних громад — Коніц, Ябланица, Мостар, Чапліна. Швидка течія і повноводість Неретви не становитиме проблем для гідроенергетиків. Але вони вже виникли в проектантів, котрі вивчають, як розташувати каскад ГЕС на 30-кілометровій верхній ділянці річки, де течія найсильніша.

Боснійські захисники природи виступають категорично проти перекриття річки дамбами, прокладення уздовж її течії всіляких комунікацій. На думку неурядових природозахисних організацій, це буде знущанням над унікальною природою, бо будівництво гребель знищить популяцію форелі у верхній течії Неретви, а також перетворить її 30-кілометрову ділянку на систему водоймищ із застоялою водою, купу труб і будівельного сміття.

Зрозумівши, що протестами й листами до місцевих замовників і проектантів проблему не вирішити, організація з охорони довкілля подала в четвер скаргу на уряд країни до секретаріату Бернської конвенції з охорони європейської дикої природи й природнього середовища проживання. Природоохоронці просять знайти управу на дії влади й захистити неповторну природу Неретви від промислової забудови.