Дотеперішнє регулювання цієї сфери було наслідком так званого абортного компромісу — так у Польщі називали закон від 7 січня 1993 р. «Про планування сім’ї, охорону людського плоду та умови допустимості переривання вагітності», який вважався найбільш консервативним і суворим у Європі. Документ залишав «люфт» — три підстави для легального переривання вагітності в медичних закладах: якщо вагітність загрожувала життю або здоров’ю матері, якщо в ході медичного огляду було виявлено наявність у плоду тяжкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожувала його життю, якщо вагітність стала наслідком кримінальних дій.

Конституційний суд у повному складі, при двох суддях, які висловили окрему думку, постановив рішення, яким ці «дозвільні» положення визнав такими, що «суперечать ст. 38, у зв’язку зі ст. 30 та абз. 3 ст. 31 Основного Закону країни». В згаданих в обґрунтуванні статтях конституції йдеться про «гарантування кожній людині правового захисту життя», «обов’язок публічної влади захищати непорушність людської гідності» та «обмеження конституційних прав і свобод шляхом ухвалення закону з метою забезпечення захисту середовища, здоров’я і публічної моралі або прав і свобод інших громадян».

Тобто рішення КС звузило легальне поле для переривання вагітності до ситуацій, коли виникає загроза життю жінки або вагітність сталася в результаті злочину, зокрема зґвалтування.

Одна з найбільших в країні організацій «руху проти абортів» (звана також рух пролайф) — Польське товариство захисників життя людини — видала спеціальне комюніке, в якому висловила вдячність Конституційному суду за ухвалене рішення.

Натомість організації лівого та лівоцентристського спрямування провели низку маніфестацій у різних частинах столиці. Головними об’єктами, біля яких гуртувались протестувальники, стали центральний офіс правлячої партії «Право і справедливість» (ПіС) та будинок, у якому проживає її лідер Ярослав Качинський. Попри заклики поліції дотримуватися антивірусних обмежень, люди не розходилися, в поліцейських летіли каміння та яйця. Правоохоронці провели затримання маніфестантів, що також викликало хвилю критики опозиційних сил.

Лідер найбільшої опозиційної парламентської партії «Громадянська платформа» Борис Будка заявив, що Я. Качинський «намагається перетворити життя польських жінок на пекло». А лідер  Європейської народної партії Дональд Туск назвав теми аборту в розпал пандемії коронавірусу «політичною підлістю».

Активісти та правозахисники, які виступали проти повної заборони абортів, прогнозують розширення «абортивного підпілля» у Польщі та значне зростання явища «абортивного туризму» до інших країн.