І хоч її вік — не пенсійний, а своє призначення вона реалізує, однак 31 грудня наступного року її мають вимкнути та демонтувати.
Річ не в неефективності роботи цього підприємства: його закриття — частина урядового плану з відмови від ядерної енергетики, в рамках якого ФРН має до кінця 2022-го закрити всі АЕС. А покласти край ядерній енергетиці уряд Ангели Меркель вирішив після аварії на японській АЕС «Фукусіма» 2011 року.

Але про успіхи цього напрямку в енергетиці можна буде говорити не за два роки, коли всі АЕС зачиняться, а 2038-го, коли припинить роботу остання вугільна електростанція. І тільки в разі, якщо відновлювальна енергія на той час покриє дефіцит, котрий неодмінно виникне, цю політику можна буде назвати успішною.

Тим часом невелике селище Брокдорф, котре й дало назву  АЕС, лихоманить уже кілька років поспіль. Адже його мешканці, що їх налічується майже тисяча, здебільшого працюють на станції. Вони занепокоєні власним майбутнім, оскільки втратять роботу. Так само й місцева влада, бо бюджет селища значною мірою наповнювався і за рахунок діяльності АЕС. Приміром, муніципальна рада вже нині змушена спрямовувати кошти на роботу льодового стадіону, який досі фінансувався за рахунок податків на ядерну енергетику.

Тому муніципалітет селища закликає владу поставитися до закриття АЕС так само, як і до програми відмови від спалювання вугілля, котра передбачає мільярдні фінансові компенсації регіонам, де працюють вугільні електростанції, і які до 2038 року мають бути закриті.

Хоч програми відмови від вугілля і атома вже працюють, однак у них чимало критиків. Вони стверджують, що неможливо водночас відмовитися і від вугілля, і від ядерної енергетики. Втім, екологи, зокрема з організації «Друзі Землі», які ведуть боротьбу за закриття електростанцій обох типів, вважають, що ані у вугільної, ані у ядерної енергетики немає майбутнього. Тому не тільки Німеччині, а й усій Європі слід змінювати підходи до виробництва електроенергії.

На думку екологів, заповнити брак ресурсів після закриття ТЕС та АЕС спроможні відновлювальні джерела енергії. Торік частка електрики, отримана в такий спосіб, сягнула 46 відсотків і вперше переважила частку енергії від спалювання викопного палива.

Проте і в таких підходів є критики: майбутньому «екологічної» енергетики можуть завадити правила, котрі регулюють цю галузь. Вони, зокрема, запроваджують обмеження на місця, де припустиме встановлення вітряних електрогенераторів.

Берлін.