Цього разу яблуком розбрату стала ситуація з коронавірусом. За даними міністерства охорони здоров'я, у країні за добу зроблено 1 315 тестів, з яких понад 300 були позитивні, а загальна кількість заражених COVID-19 становить 19 157 людей. За добу від коронавірусу загинули чотири особи, серед них 21-річний хлопець, а загальна кількість смертних випадків сягнула 469. Нині лікування від COVID-19 проходить 7 621 людина, з них трохи менше половини -- в столиці Тирані. Але в інфекційних відділеннях лікарень знайшлося місце всього для 260 пацієнтів, а решту направлено на домашнє лікування під спостереженням сімейних лікарів і родичів. 

Опозиція і деякі ЗМІ вважають, що офіційна статистика стосовно смертності від COVID-19 занижена. Вони вказують на явну невідповідність числа активних випадків зараження (а це понад п'ять тисяч людей) і смертних випадків (менш п'яти). І наводять як приклад Північну Македонію, де влада, на їхню думку, не приховує масштабів смертних випадків. Вони нагадують, що в сусідів майже в 2,5 разу менша кількість заражених, а смертність тримається на добовому рівні в 10 людей (звісно, з похибкою плюс -- мінус). 

Мало того, що влада занижує статистичні дані, що не дозволяє визначити справжні масштаби поширення COVID-19, але, на думку опозиції, вона нічого не робить для збільшення місць в інфекційних відділеннях. А переведення заражених на домашнє лікування лише сприяє поширенню небезпечного вірусу. 

У відповідь міністр охорони здоров'я Огерта Манастирліу заявила, що її відомство та уряд загалом тримає ситуацію з коронавірусом під повним контролем. А твердження опозиції про колапс системи охорони здоров'я є черговою вигадкою. Свої слова міністр підкріпила повідомленням про те, що в столиці підготовлена до прийму тих, хто заразився COVID-19, ще одна -- третя -- укомплектована підготовленими лікарями, медсестрами й санітарами лікарня, де є необхідні апарати для вентиляції легень. Буквально з понеділка, 26 жовтня, вона зможе приймати всіх, хто потребує активного лікування. А за необхідності в країні буде розгорнуто тимчасові госпіталі. 

У свою чергу президент Албанії Ілір Мета (на знімку) частково підтримав опозицію і наполегливо вимагає терміново збільшити масштаби тестування на COVID-19. Він нагадав уряду, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у країні робиться занадто мало тестів на душу населення.