«Залишилося зовсім небагато. Наступний етап — радикалізація. Вона відбувається. Проти нас розгорнули вже не інформаційну, а терористичну війну за окремими напрямами. Ми це повинні припинити», — сказав він, виступаючи на нараді з підготовки шостих Загальнобілоруських народних зборів, повідомляє агентство БЕЛТА.

Крім того, за словами Лукашенка, в останні кілька днів протестувальники перейшли за багатьма напрямами червону лінію.

У понеділок, після того як минув термін «народного ультиматуму» і в країні почалися масові страйки, правозахисники повідомили про нові випадки затримань і жорстокі силові розгони мітингів. За даними правозахисної організації «Вясна», за участь у страйках у понеділок було затримано 230 осіб. Учора «Міжнародна амністія» виступила із заявою, у якій закликала владу Білорусі негайно покласти край міліцейському насильству стосовно мирних демонстрантів і звільнити страйкуючих робітників. «Ми із шоком і тривогою бачимо, як цей режим, котрий протягом кількох тижнів вдавався до насильства відносно демонстрантів на вулицях і в місцях утримання під вартою, сьогодні направив ОМОН у масках для побиття й арешту страйкуючих працівників просто на їхніх робочих місцях, — заявив виконувач обов’язків директора «Міжнародної амністії» по Східній Європі й Центральній Азії Денис Кривошеєв. — Влада виявляє відверту зневагу до найосновніших прав людини, і право на страйк стало ще одним, яке було безжалісно зневажено за допомогою міліцейських черевиків і кийків».

Тим часом 53 держави ООН, у тому числі й Україна, виступили із заявою, засудивши дії білоруської влади стосовно протестувальників. Заяву на засіданні Третього комітету Генасамблеї ООН озвучив постпред Естонії Свен Юргенсон. Автори заяви закликають владу «припинити будь-яке насильство й репресії, спрямовані проти мирних демонстрантів, а також надати звіт про тих, хто зник безвісти», повідомляє «Наша Ніва».