А також виплати допомоги сім’ям загиблих на сході України добровольців, посилення соціального захисту осіб похилого віку, звільнення від податку на додану вартість безплатно переданих пільговим категоріям населення транспортних засобів, створення зручних умов надання соціальних послуг багатодітним сім’ям.

Так, на засіданні уряду схвалено розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії цифрової трансформації соціальної сфери», мета — забезпечення європейських стандартів надання послуг, зміцнення фінансової стабільності, підвищення прозорості соціальної сфери, а також оптимізація її адміністративних видатків.

Рішення позитивно вплине на забезпечення доступу до соціальних послуг вразливих верств населення, забезпечить підвищення якості обслуговування громадян у соціальній сфері, спростить процедури звернення за соцпідтримкою, забезпечить підвищення продуктивності та якості обслуговування громадян у соціальній сфері, дасть змогу здійснювати автоматизований контроль фінансових потоків у соціальній сфері.

Прийнято також рішення про надання членам сімей загиблих на сході України учасників добровольчих формувань адресної допомоги до соціальних виплат (пенсії або допомоги) із розрахунку, що розмір виплат одному члену сім’ї має становити не менше ніж 7 800 грн, на двох і більше членів сім’ї — не менше ніж 6 100 гривень кожному.

Адресна допомога виплачуватиметься в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (17 120 грн до 01.12.2020, а з 01.12.2020 — 17 690 грн). Адресну допомогу члени сімей одержать в листопаді з доплатою з серпня 2020 р., як було передбачено Постановою Кабінету Міністрів від 03.08.2020 № 674 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб».

Уряд схвалив проект закону України щодо посилення соціального захисту осіб похилого віку та ветеранів праці. Додаткові гарантії особам похилого віку планують запровадити з 1 січня 2023 року.

Прийнята урядом постанова «Про затвердження переліку окремих визначених законодавством України пільгових категорій населення, операції з безоплатного передання яким у володіння і користування транспортних засобів товарних позицій 8702 і 8703 УКТ ЗЕД звільняються від обкладення податком на додану вартість» забезпечить звільнення до 31 грудня 2020 року від обкладення податком на додану вартість операцій з безоплатного передання у володіння і користування транспортних засобів визначеним пільговим категоріям населення, які мають право на отримання автомобіля безоплатно або на пільгових умовах.

На засіданні уряду внесено зміни до Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, що створить зручні умови до надання соціальних послуг багатодітним сім’ям, оптимізує виготовлення та видачу посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, створить доступні умови для звернень громадян, які потребують соціального захисту, що є одним із завдань органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Вл. інф.