Передусім співрозмовники обговорили ситуацію з пандемією COVID-19 та необхідність об’єднання зусиль для подолання цього масштабного виклику.

Президенти також сфокусувалися на стані виконання домовленостей Паризького саміту. Володимир Зеленський розповів, що від 27 липня цього року, коли було запроваджено пакет додаткових заходів з консолідації режиму припинення вогню, триває найдовше перемир’я за весь період з початку війни на Донбасі.

Президент України також поінформував, що, попри кілька взаємних звільнень утримуваних осіб та прогрес у зоні бойових дій, багато домовленостей лідерів «нормандської четвірки» досі не виконуються — як, наприклад, доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста та ОБСЄ на тимчасово окуповану територію.

Еммануель Макрон підтримав українського колегу в тому, щоб перемовини лідерів країн Нормандського формату відбулися якомога швидше. Він також високо оцінив мирні ініціативи Володимира Зеленського та зусилля, яких докладає Україна для розмінування на Донбасі та розведення військ. Глава Французької держави запевнив, що Україна може розраховувати на його рішучість у тому, щоб сприяти закінченню війни.

Наостанок Еммануель Макрон зазначив, що дотримає слова стосовно відвідання Києва з візитом, щойно це стане можливим, інформує прес-служба Президента України.

Цитата

Президент Франції Емма-нуель МАКРОН через теракти  в Європі пропонує переглянути принципи відкритості кордонів: «Під час найближчого саміту Європейського Союзу я офіційно запропоную переглянути правила і принципи Шенгенської зони, переосмислити політику відкритості кордонів та посилити захист наших рубежів. Безпека громадян залежить від нашої роботи, спільних зусиль силових структур, згуртованості та єдиної політики».