Приблизно о другій годині ночі Нікол Пашинян звернувся до співвітчизників і повідомив, що ухвалив важке рішення. «Це не перемога, але й не поразка», — сказав він і зауважив, що, на його думку, підписані домовленості — найкращий варіант для Вірменії за умов, що склалися.

В офіційній заяві Володимира Путіна зазначається, що «Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія зупиняються на зайнятих ними позиціях. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі й уздовж коридору, що з’єднує Нагірний Карабах з Республікою Вірменія, розгортається миротворчий контингент Російської Федерації».

Учора агентство Arminfo оприлюднило повний текст домовленостей, де зокрема, йдеться:

Вірменська сторона зобов’язується до 20 листопада 2020 року повернути Азербайджану Агдамський район і території, утримувані вірменської стороною в Газахському районі.

Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент РФ.

Миротворчий контингент РФ розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту РФ – п’ять років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна із сторін не заявить за шість місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування цього положення.

Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській Республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року — Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який забезпечуватиме зв’язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме м. Шушу.

За згодою сторін в найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху Лачинським коридором, що забезпечує зв’язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.

Азербайджанська Республіка гарантує безпеку руху Лачинським коридором громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і в прилеглі райони під контролем Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Буде проведено обмін військовополоненими та іншими утримуваними особами і тілами загиблих.

Буде розблоковано всі економічні та транспортні зв’язки в регіоні.

Республіка Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджанської Республіки і Нахічеванської Автономною Республікою з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

За згодою сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв’язують Нахічеванську Автономну Республіку з західними районами Азербайджану.

Пізніше президент Азербайджану Ільхам Алієв, який назвав підписану заяву перемогою у карабаській війні і доказом того, що в конфлікту є військове розв’язання, повідомив, що в регіоні буде «спільна миротворча місія Росії та Туреччини».

Щоправда, речник президента РФ Дмитро Пєсков спростував інформацію про можливу присутність турецьких миротворців у Карабаху. Він також зауважив, що домовленість про припинення бойових дій і розміщення російських миротворців в Нагірному Карабаху не пов’язана з помилково збитим у понеділок азербайджанською стороною російським вертольотом Мі-24, а готувалася давно.

Однак для багатьох високопосадовців Вірменії та депутатів парламенту вона стала несподіванкою. Зокрема, президент Вірменії Армен Сарксян заявив, що дізнався про підписаний документ із преси.

На умови мирної угоди різко відреагувала опозиція. Учора демонстранти захопили будівлі уряду та парламенту Вірменії з наміром анулювати її. За повідомленнями ЗМІ, в захоплених будівлях влаштовано погром. Демонстранти також перехопили машину, в якій разом із сім’єю перебував глава парламенту Арарат Мірзоян, і побили його, вимагаючи назвати місце, де переховується прем’єр-міністр. Сам Нікол Пашинян повідомив, що перебуває у Вірменії і продовжує виконувати обов’язки.

Учора дванадцять транспортних літаків Іл-76 з російськими військовими вирушили в Нагірний Карабах. У Карабаху буде дислоковано 1960 російських військовослужбовців, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.