Лише за два дні цього тижня до Судану втекли понад сім тисяч ефіопів.

Тиждень тому Ефіопія почала воєнну операцію проти опозиційної партії «Народний фронт визволення Тиграй» (НФВТ), яка контролює однойменний регіон, повідомляє «Інтрефакс-Україна».

«Федеральний уряд використовував всі засоби, щоб уникнути воєнної операції проти «Народного фронту визволення Тиграй». Але війні не можна запобігти тільки рішенням і доброю волею однієї сторони, а лише обопільним вибором мирно співіснувати. Атаки сьогодні вранці перетнули останню червону риску, і федеральний уряд змушений почати воєнну операцію», — йдеться у заяві офісу прем’єр-міністра Ефіопії від 5 листопада, поширеній у соціальних мережах.
Нагадаємо, прем’єр Ефіопії Абій Ахмед Алі 2019 року отримав Нобелівську премію миру за завершення конфлікту із сусідньою Еритреєю.

Виправдовуючи використання сили, влада Ефіопії повідомила, що НФВТ 4 листопада атакував військову базу в районі Тиграй і спробував її пограбувати. Федеральній владі також не сподобалося, що текстильна компанія в Тиграї виробляла військовий одяг, схожий на форму еритрейської армії, щоб звинуватити уряд Еритреї в агресивних діях проти жителів регіону.

«Народний фронт визволення Тиграй» пішов в опозицію після приходу до влади чинного прем’єр-міністра Ефіопії Абія Ахмеда Алі. Партія вимагає від федеральної влади не втручатися в справи регіону та у вересні 2020 року навіть провела місцеві вибори. Уряд Ефіопії оголосив їх незаконними.