Минулого тижня президент Сербії Александр Вучич, коментуючи події в Нагорному Карабаху, заявив, що в разі провалу переговорів між Белградом і Приштиною балканський «заморожений конфлікт» може в будь-який момент відтаяти. Тому Сербія, хоч би з яким результатами не відбувався діалог із Приштиною, зміцнюватиме свій військовий потенціал, щоби протистояти можливій агресії, опираючись на свої власні сили.

Ці слова Вучича викликали негативну й бурхливу реакцію в Албанії та Косово. Президент Албанії Ілір Мета обвинуватив главу Сербії в тому, що він «застряг» в 90-х роках минулого століття. І додав, що всі вже повинні звикнути до того, що Косово – це незалежна держава. У тому числі, й Сербія. Тому порівняння Вучичем ситуації в Нагорному Карабаху із ситуацією в Косово невиправдане. «Міжнародний суд уже давно дав відповідь на всі претензії тих, для кого час зупинився двадцять років тому. Всі мають зжитися з Косово як із незалежною державою, не тільки Сербія, а й інші країни, а також ті в Албанії, для кого це було досі неясно», – пояснив Ілір Мета.

Прем'єр-міністр Косово Авдулла Хоті наголосив, що заява сербського президента не сприяє зміцненню миру й стабільності в регіоні. Він додав, що час конфліктів давно минув, а всі проблеми необхідно вирішувати за столом переговорів. Влада Косово закликала міжнародну спільноту відреагувати на слова Вучича. Вона пояснила свою різку реакцію на послання з Белграда логічним висновком – зрозуміло, що Сербія не зможе й не збирається протистояти НАТО, тому свій військовий потенціал, який Вучич обіцяв нарощувати, може бути застосований тільки проти слабкіших сусідніх країн і, насамперед, проти Косово. В Белграді це назвали маячнею і непотрібною істерією.

У НАТО і ЄС дуже обережно відреагували на цей спалах нового обміну «люб'язностями». Зі штаб-квартири Альянсу заявили, що НАТО підтримує діалог між Белградом і Приштиною, котрий відбувається за посередництва Євросоюзу, «як єдиний постійне політичне рішення для стабільності в Косово й ширше, у всьому районі Західні Балкани». ЄС також закликав Сербію і Косово продовжувати політичний діалог й утриматися від нагнітання обстановки.