За повідомленням прес-служби берлінського Сенату, щодоби її проходитимуть майже 20 тисяч мешканців столиці, передусім медики.

Для цього в місті обладнують шість гігантських центрів вакцинування, де працюватиме тисяча осіб. Один із них розташується у терміналі С аеропорту Тегель, що недавно перестав приймати і відправляти літаки. Центри невдовзі облаштують іще в одному аеропорту — Темпельгоф, а також в 11-му виставковому павільйоні Мессе Берлін, на стадіоні Еріка-Хесс у центрі міста, велодромі в районі Панков, Арені в Трептов-Кепенік.

Тим часом минулої суботи кількість нових випадків зараження коронавірусом у ФРН знову зросла: за даними Інституту Роберта Коха, лише впродовж доби 21 листопада їх тут зареєстровано 22 тис. 964. І ситуація не поліпшується, незважаючи на заходи, що їх вживають для подолання пандемії. Також із 2 листопада ФРН перебуває у своєрідному режимі м’якого локдауну, коли суспільне життя значно обмежене.

Запроваджуючи його, уряд мав надію, що це дасть змогу знизити рівень інфікування. Але цього не сталося. Фахівці в галузі вірусології вважають, що такі заходи не спрацьовують так, як очікувалось. А доктор Мартін Штюрмер, вірусолог і глава IMD Labor із Франкфурта-на-Майні, називає конкретні джерела заражень: громадський транспорт, школи, роздрібна торгівля.

Тому, на думку Штюрмера, жорсткий локдаун неминучий. Адже нині процес зараження непередбачуваний і відстежити його розвиток неможливо. Але й тривати довго це не може, тому, цілком можливо, доведеться запроваджувати жорсткіші заходи для боротьби з вірусом.

Які вони будуть, як довго триватимуть, стане відомо в середу, 25 листопада, під час нової зустрічі канцлера Ангели Меркель із главами федеральних земель.

Як повідомило видання «Більд», посилаючись на урядові джерела, під час засідання канцлер очікує почути від колег не просто пропозиції на наступні два тижні, а концепти, котрі можуть діяти до січня. І найгарячіше питання: як святкуватиметься Різдво? «Більд» цитує слова Меркель про те, що уряд хоче дати людям певний рівень свободи, але тільки в різдвяні дні, а не на весь передноворічний період і зимові канікули. До того ж канцлер занепокоєна, що, як і торік, люди, вирушивши у відпустки, повернуться назад з коронавірусом…

До думки, що Німеччина відмовилася від різдвяних ярмарків, скасовано також одну з найбільших у Європі вечірок біля Бранденбурзьких воріт, куди з усіх-усюд з’їжджаються тисячі любителів повеселитися новорічної ночі, громадяни вже звикли. Однак від традиції поласувати гарячим глінтвейном відмовитися не в змозі, та й удома не сидиться.

Зачинені кафе і ресторани? Але ж пахучий напій можна придбати просто неба: стенди для його продажу заклади громадського харчування виставили мало не на кожному розі. Тож можна продефілювати пішохідними вулицями й вуличками з картонним келишком у руці. Відтепер глінтвейн-тур столицею — своєрідна нова берлінська розвага. Звісно, з дотриманням соціальної дистанції…

Берлін.