Цим студенти Ужгородського національного університету привертали увагу перехожих до цієї проблеми. Хода з парасольками та повітряними кульками пройшла центральними вулицями міста до площі Театральної. Перехожим було роздано інформаційні матеріали та проведено роз’яснювальну роботу.

Директор департаменту соціального захисту населення Михайло Петрішка наголосив, що протягом дев’яти місяців до поліції області надійшло 2 458 звернень щодо домашнього насильства. А це на 11% більше, ніж за аналогічний торішній період. До речі, з них 264 — від чоловіків, 2 154 — від жінок та 28 — від дітей. Винесено 397 термінових заборонних приписів. Поставлено на облік 2014 осіб (чоловіків — 1 840, жінок — 174, дітей — шість), які вчинили домашнє насильство. Знято з обліку 1 654 особи (чоловіків — 1 449, жінок — 200, дітей — п’ять).

На площі Театральній відбувся перформанс «Знайомтесь, це насильство. Протистояти насильству — справа кожного».

Водночас у креативній галереї MaloMesta відкрилася фотовиставка «Життя після насильства». Чотири фотографині досліджували життя чотирьох звичайних жінок, які довгий час сприймали насильство як норму. Тому потерпали від нього, поки не стали підопічними Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги та змогли змінити життя своє і своїх дітей.

За попередньою авторською ідеєю виставка буде концептуально поділена на дві експозиції, які розміщуватимуться у галереї MaloMesta та атріумі облдержадміністрації. Обидві діятимуть протягом усієї акції.

Учасниками та відповідальними виконавцями акції, інформують із прес-служби ОДА, є керівництво і структурні підрозділи облдержадміністрації, Закарпатський обласний центр соціально-психологічної допомоги, облуправління Національної та патрульної поліції, регіональний та Ужгородський місцевий центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Інститут гендерної освіти при УжНУ, а також громадські організації ГО «ВЕСТА», Театральна студія «Provocator», Ужгородське представництво ГО «Інсайт», Ужгородська міська організація Спілки жінок України тощо.

Заходи у рамках Міжнародної кампанії триватимуть в області до 10 грудня: інформаційні акції і флешмоби, вуличні та фотовиставки, онлайн-тренінги і ще багато цікавого проведуть у кожному куточку Закарпаття.

Фото прес-служби ОДА.