Громадську організацію «Територія ділових людей» створено нещодавно, й вона буквально змусила говорити про себе з перших днів існування. Стратегічна мета діяльності «ТДЛ» — підтримка створення громадськими організаціями інноваційних підприємств, поповнення бюджетів усіх рівнів, а також збереження інтелектуального потенціалу молоді. Сьогодні бізнес шукає нові напрями розвитку серед затребуваних ідей у молоді. Що вбачає молоде покоління необхідним для якісного життя у своєму краї? Яка бізнес-ідея приверне увагу інвесторів? Переробка пластикових відходів, новий розважальний комплекс чи сучасна пасічницька ферма? Несподівані ініціативи від креативних студентів заслухали бізнесмени, чиновники та промисловці на Другому конкурсі молодіжних ідей і проектів соціально-економічного розвитку Придунав’я, який організувала і провела «Територія ділових людей»

На конкурс до Одеси приїхали молоді фахівці з усієї України. У трьох різних номінаціях було представлено 22 проекти учасників з міст Одеса, Рені, Ізмаїл, Донецьк, Херсон і Київ.

— Головна мета конкурсу — створити біржу проектів: залучити бізнесменів, які приходитимуть й добиратимуть кращі роботи. Цей конкурс — чудова можливість для продуктивного суспільно-державного й державно-приватного партнерства. Тут молодь може реально побачити, що в неї є перспектива в цій країні, є можливості, підтримка й майбутнє», — розповідає керівник громадської організації «Територія ділових людей», депутат Одеської міської ради Володимир Боделан.

Члени конкурсної комісії, а до її складу ввійшли керівники великих промислових підприємств, бізнесмени, вчені, депутати різних рівнів, оцінювали представлені проекти у трьох номінаціях.

Члени журі навіть не сперечалися про фантастичні перспективи голосових технологій завтрашнього дня зі студентом Херсонського національного технічного університету Олександром Мєшковим, робота якого виграла в номінації «Технічний проект». Презентація універсального програмного комплексу індивідуальної діагностики й моніторингу за зміною голосу Sound Comparіng 2.0.1 і впровадження інноваційної технології в різні сфери діяльності людини надала можливість побачити майбутнє України за мікро- і наноелектронікою.

Ентузіазм провідного інженера проектно-конструкторського бюро «Формула» і студента Одеського національного політехнічного університету Вадима Хамрая підкорив компетентне журі, яке одразу визначило його роботу як кращу в номінації «Соціальний проект». Поставлена мета в підвищенні освітнього рівня студентів інженерних спеціальностей, а також бажання зробити автомобільну промисловість в Україні конкурентоспроможної на світовому ринку була реально оцінена й одноголосно підтримана всіма членами журі.

«Цей конкурс — велика можливість для молоді. Багато представлених проектів мають прикладне застосування й практичне значення, в тому числі й проекти, спрямовані на соціальний розвиток нашого регіону», — каже член журі конкурсу депутат Одеської міської ради Олександр Шеремет.

Уже після завершення організатори конкурсу і члени журі підкреслять, що цього разу представлені ідеї виявилися більш інноваційними й реальними для реалізації. Приміром, аспірантка Одеського національного морського університету Віржинія Оганесян готова продовжувати займатися створенням анкерного обладнання для тонкостінних причальних споруд із технічними параметрами, що задовольняють вимоги, пропоновані до сучасних глибоководних терміналів. Цим проектом аспірантки зацікавився начальник Білгород-Дністровського морського торговельного порту Сергій Сєчкін.

Бурхливою дискусією увінчалася презентація системи зважування вантажного транспорту «Контроль», розробленого студенткою Одеської державної академії технічного регулювання і якості Аліною Лимаренко. Почесний президент ДП «Одеський морський торговельний порт», Герой України й почесний громадянин Одеси Микола Павлюк відзначив актуальність цієї розробки й пообіцяв зв’язатися з конкурсанткою для подальшого співробітництва. 

Адже проект, що дає змогу збільшити ефективність капіталовкладень у ремонт автомагістралей за рахунок зниження випадків перевантаження вантажного автотранспорту в сучасних реаліях України як ніколи доречний. 

Тим паче на сьогоднішній день у Верховній Раді пропонується законопроект, що потребує саме такого інноваційного підходу, який запропонувала Аліна.

А кращим у номінації «Бізнес-ідея» став студент Одеської державної академії технічного регулювання та якості Євген Саарян із проектом «Система оперативного обліку витрати води і спожитої теплової енергії»

Одеса.