Глава українського зовнішньополітичного відомства закликав угорську сторону уникати кроків та заяв, які не відображають дійсності і створюють деструктивну емоційну напругу в українсько-угорських відносинах.

Міністр назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України — депутати об’єднаних територіальних громад на своєму інавгураційному засіданні співають національний гімн будь-якої іншої іноземної держави, зокрема Угорщини. Натякаючи на випадок, що стався 21 листопада, коли під час складення присяги депутатами Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади, за ініціативи голови, частина обранців виконала національний гімн Угорщини.
Дмитро Кулеба поінформував угорського дипломата, що слідчі дії правоохоронних органів в Закарпатській області відбуваються в межах повноважень СБУ стосовно окремих громадян України, і жодним чином не спрямовані проти угорської національної меншини. Міністр також додав, що угорські українці є невід’ємною частиною українського суспільства.

Водночас в Угорщині цими поясненнями вочевидь не вдовольнилися, як і запевненням, що обшуки, проведені СБУ на Закарпатті, не мали на меті дискримінувати угорську меншину.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що під час телефонної розмови з керівником місії ОБСЄ Гентом Чакаєм попросив направити місію ОБСЄ на Закарпаття. Через обшуки до МЗС Угорщини викликали посла України в Угорщині Любов Непоп, «щоб висловити своє незадоволення діями керівництва України в Києві». Також П. Сіярто пригрозив заблокувати інтеграцію України з НАТО.

Такі заклики з Будапешта звучать не вперше. Наскільки серйозними блоками вони можуть стати для європейської та євроатлантичної інтеграції України, ми попросили прокоментувати директора Європейської програми в Міжнародному фонді «Відродження» Дмитра Шульгу:

— У принципі, будучи повноправним членом ЄС і НАТО, де ключові рішення (наприклад, про відкриття перспектив членства іншим країнам) досі приймаються консенсусом, Угорщина може ветувати такі рішення. Разом з тим, коли у цих організаціях постійно виникають потреби приймати багато інших рішень — то Угорщина може бути зацікавлена в урахуванні її позиції у тих чи інших питаннях іншими країнами-членами. Тобто виникає поле для дипломатичної роботи і складних багатосторонніх домовленостей, коли країна може пом’якшувати свою принципову позицію з якогось питання заради того, аби її інтереси врахували в інших випадках. На практиці тут багато нюансів внутрішніх дипломатичних розкладів. Важливо також, чи буде Угорщина єдиною, хто блокуватиме, а всі інші члени будуть проти таких дій Угорщини.