Нинішня дата — 2 вересня 1794 року, коли згідно з указом імператриці Катерини II було створено морський порт на Чорному морі, якому пізніше дали назву Одеса, викликала і досі викликає суперечки серед наукової спільноти.

Археологи та історики вважають, що вирішити двовіковий науковий спір змогли б сліди Хаджибейського замку, що розташовувався на місці нинішнього історичного центру.

І буквально кілька днів тому археологи наважилися назвати місце майбутніх розкопок на Приморському бульварі, неподалік Потьомкінських сходів. Епіцентр розкопок було визначено за допомогою георадара.

Не будемо втомлювати читачів технічними подробицями про принцип роботи георадара. Самі вчені називають його археологічним УЗД-апаратом.

І георадар виправдав усі надії вчених — допоміг виявити половину середньовічної фортеці.

Археологам, які працюють на Приморському бульварі, дуже пощастило — тут не відбувалася забудова. Крім того, було відомо, який вигляд мав сам замок, його приблизні розміри і конфігурація. Були, нарешті, виявлені залишки споруди, приблизно розташованої на глибині понад два метри.

Виявлена георадаром конструкція збіглася з обрисами Хаджибейського замку, зафіксованими безпосередньо після його взяття. Ось тільки час «обрізав» Хаджибейський замок наполовину.

Сьогодні достатньо просто зняти плитку на Приморському бульварі і провести археологічні розкопки. До речі, розкривати можна хоча б кількома шурфами, це допоможе взяти необхідний матеріал і почати його досліджувати.

Археологічні дослідження в цьому місці на Приморському бульварі дадуть змогу багато чого уточнити, а головне — поставлять крапку в думках і версіях, які висловлюють уже більш як двісті років. Усе можна буде уточнити — і деталі планування споруди, і точну дату самого замку.

Доктор історичних наук, професор Андрій Красножон впевнений, що саму споруду не було побудовано турками, це був захоплений і приведений до ладу старовинний литовський замок, з характерними ознаками литовської архітектури ХV століття.

Якщо його гіпотеза після завершення розкопок підтвердиться, то Одеса «постаріє» на 400 років, і можна буде говорити про шестисотлітню історію появи унікального міста під назвою Одеса.

Фото uc.od.ua