У відбіркових турах конкурсанти виконали академічний (оперний) репертуар для власного голосу і естрадну пісню Мусліма Магомаєва. Обов’язковим конкурсним твором також була українська народна пісня «Дивлюсь я на небо», яку дуже любив виконувати Муслім Магомаєв.

Учасники пройшли попередній сліпий відбір за аудіо, а вже за його результатами на фінальний відбір були запрошені до Трускавця. «Цьогоріч дуже сильний професійний склад учасників, оскільки через карантин молоді оперні співаки, які працювали за контрактами за кордоном, повернулися в Україну і змогли взяти участь у конкурсі. Також серед фіналістів зірки-учасники телешоу «Голос країни», кіноактори», — розповів напередодні конкурсу член журі, завідувач кафедри сольного співу Національної музичної академії імені П. І. Чайковського Олександр Дяченко.
До слова, до участі у конкурсі за роки його існування подавали заявки учасники з України, Молдови, Нідерландів, США, Узбекистану, Литви, Казахстану.

У день закриття відбулася зустріч міського голови Трускавця Андрія Кульчинського із офіційними гостями конкурсу та представниками бізнесу, інвесторами. Обговорювалися нові проекти економічної та туристичної співпраці курорту з інвесторами та бізнесменами України. Андрій Кульчинський зокрема зазначив, що нині світ переформатовується, але навіть у таких складних умовах потрібно жити. «У нас дуже багато традицій, і курорт, якому 190 років, просто приречений розвиватися й далі», — наголосив міський голова і запросив їхати до Трускавця, адже тут подбали про безпечний відпочинок, а цілюща вода і повітря цьому лише сприяють.

Конкурс став також дипломатичною мультикультурною платформою для співробітництва. Зокрема на конкурс завітала Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова. В рамках заходу відбулася її зустріч із готельєрами та рестораторами курорту. Йшлося про відновлення туристичної співпраці між Азербайджаном та Трускавцем в умовах пандемії. Уперше у туристичній історії нашої країни був проведений такий прямий діалог без посередників.

Під час конкурсу діяла виставка азербайджанського художника, члена спілки художників Азербайджану Аскера Джавадова. Багато картин були присвячені власне генію Мусліму Магомаєву та були створені за мотивами його творчості.

Варто зазначити, що, як наголошували всі члени журі, обрати кращих цього разу було дуже складно, втім, їх таки визначили.

Тож лауреатами 1-го ступеня стали: Вікторія Мельник та Анастасія Поважна, лауреатами 2-го ступеня: Ігор Поважний та Ніколь Чірка, а третє місце розділили між собою Євген Рахманін, Максим Гара та Павло Грищенко. Дипломантами стали В’ячеслав Стрелков і Віталій Іванов.

Не обійшлося і без сюрпризів та спеціальних призів. Так, цінний подарунок та диплом від Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки «SOCAR» за краще виконання української пісні «Дивлюсь я на небо» отримав Павло Грищенко, грошову премію за популяризацію творчості Мусліма Магомаєва від Надзвичайного та Повноважного Посла Азербайджанської Республіки в Україні Ельміри Ахундової одержав Андрій Оленин.

Організація виступу на найвідомішій світовій сцені Карнегі-хол, продюсерська підтримка виступу від Ірини Самсоненко (продюсер, член делегації ООН 63-ї сесії ООН у Нью-Йорку) відійшла до Анастасії Поважної. Ще одну премію за краще виконання пісні Мусліма Магомаєва від видавничої групи MEDIA LIGHT GROUP отримав Віталій Іванов.

Утім, цими нагородами не обмежилися. Додалися також сертифікат на поїздку до Угорщини для участі у фестивалі національних культур від заступника голови Товариства україно-угорської дружби Інесси Блозовської. Його отримало подружжя Поважних, а Марка Сердюка від Об’єднаного конгресу азербайджанців у Дніпропетровській області було запрошено на батьківщину Магомаєва в Азербайджан. Були й інші приємні сюрпризи.

До речі, серед найактивніших глядачів у прямому ефірі прес-конференції також було розіграно призи. Це сертифікати на відпочинок на дві особи на вік-енд у готель «Трускавець 365» і так само в готельно-курортний комплекс «Карпати».

Тим часом організатор конкурсу і його натхненник народний артист України Аббасов Гурбаналі Гасан огли наголосив, що «проведенням конкурсу ми даємо меседж світу, що Україна — висококультурна та мультикультурна держава, в якій цінують власну культуру та поважають усі культури світу».

Фото автора.