Пригадуєте, як у хрестоматійному вірші поета-класика Миколи Некрасова, родом із Немирова: про хлопчика, що віз із лісу хмиз? «Откуда дровишки? Из лесу, вестимо»... У містечку Кути Косівського району довелося побачити подібну картину, за винятком пори року та віку головного героя. Зрештою, події відбувалися майже через півтора століття, то й зміни зрозумілі. А суть — та сама.

Привчені до праці

Юнак вправно керував возом, запряженим двома кіньми. На підводі віз комусь на замовлення колоди з лісу. Шістнадцятирічний Юрій Угринюк (на знімку) розповів, що навчається в місцевій школі. Якраз канікули, то допомагає батькові. Він найстарший із п’яти дітей у своїй великій родині. Тож підробіток потрібний.

Тим часом на спортмайданчику школи безтурботно грали у футбол його ровесники. Юрія така ситуація зовсім не гнітила. Навпаки: до юнака підбігли дівчатка та хлопці. Хтось попросився на віз. Господар не відмовив, навіть дав управляти віжками. А по хвилі продовжив свою поважну місію, бо треба було встигнути ще на один рейс.

Особливості паливної сировини

«Для придбання паливного матеріалу потрібно звернутися із відповідною заявою до найближчого лісництва. Вартість продукції слід оплатити в банку та пред’явити чек. На основі квитанції і наряду на відпуск покупцю відвантажують лісопродукцію. Дрова видають із нижнього або верхнього складу, тобто безпосередньо в лісі. Там продукцію навантажують, однак транспортних послуг не надають. Шукати вантажівку та оплачувати доставку потрібно самостійно. Багато наших господарств на нижньому складі мають потужні дровоколи, тож можна придбати укладені на палети, в контейнери або сітки колоті дрова різних порід», — повідомила прес-секретар обласного управління лісового та мисливського господарства Ірина Бабій.

Ціни на дрова формують відповідно до методичних рекомендацій, із врахуванням собівартості продукції, робіт та послуг на підприємствах лісового господарства і включають витрати на їхню заготівлю. Вартість залежить ще й від лісистості району, розташування лісгоспу.

Заготовляють три основні типи дров: шпилькові, м’яколистяні і твердолистяні. Останні — дубові та букові — найкалорійніші. Горять повільно, але віддають багато тепла. Деревина цих порід майже не містить смоли, тож у димоході не осідає сажа.

Ірина наголошує, що дубові дрова виділяють багато чадного газу, тому підвищену увагу слід приділити заслінці димоходу. Найпопулярнішими для опалювання є дешевші від них букові. Вони довго горять, не іскряться, дають рівне полум’я. Для обігріву використовують березу, набагато рідше — ялицеві дрова, бо містять багато смоли, що шкодить димоходу. При горінні тріщать і «стріляють» палаючим вугіллям, тож при їх використанні варто пам’ятати про безпеку.

Івано-Франківська область.

Фото автора.