Але всім у країні стало зрозуміло, що його заклик переважно звернено до опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ, яка вимагає перенести перепис на пізніші терміни через пандемію. Міністр висловив упевненість, що складна епідеміологічна ситуація, на яку посилаються опозиціонери, не стане на заваді роботі переписувачів. За його словами, у влади вже є досвід проведення безпечних масових заходів під час пандемії. Це уряд наочно продемонструвало під час парламентських виборів, що відбулися 13--15 липня цього року. Після них спалахів заражень не було. 

Міністр нагадав, що зрив партією ВМРО-ДПМНЄ перепису в 2011 році призвів до того, що держава не має точних даних про чисельність населення. В умовах пандемії цей фактор може вплинути на кількість вакцин від коронавірусу, що їх замовлятимуть, відкриття нових місць для в лікарнях та інші дії, пов'язані з поточним і довгостроковим плануванням. Попередній бойкот він назвав політичною акцією, бо Внутрішня македонська революційна організація -- Демократична партія за македонську національну єдність, яка перебувала тоді при владі, побоювалася, що перепис покаже суттєве зростання албанського населення в країні. А це, в свою чергу, вимагатиме їхнього більшого представництва в органах влади, визнання албанської мови другою офіційною. Що могло зруйнувати міф, нав'язуваний народу, про винятковість македонської нації і її домінуюче становище в країні.

У нинішнього уряду Зорана Заєва таких побоювань немає. Майже одразу після його приходу до влади албанська законодавчо була визнана другою офіційною мовою спілкування. Тепер усі вивіски в країні обов'язково на двох мовах. А в уряді й місцевих органах влади працює багато албанців. 

Фото: ukrinform.ua