Уже закуплено понад 62 мільйони доз вакцини на загальну суму майже 2,4 мільярда злотих (близько 17 млрд гривень). Вакцинація поляків розпочнеться після того, як Європейське агентство з лікарських засобів дасть зелене світло на дистрибуцію вакцини в країнах ЄС.

Програмою передбачено чотири етапи щеплень. Вакцинація розпочнеться з пріоритетних етапів «0» та «І».

«Етап 0» (урядовці декларують його старт ще в грудні цього року) охопить передусім медиків. В його рамках вакцинуватимуть також працівників будинків соціальної допомоги і міських центрів соціальної допомоги, а також допоміжний і адміністративний персонал шпитальних і поліклінічних закладів, в тому числі, санітарно-епідеміологічних станцій.

Адресатами «етапу І» будуть мешканці Будинків соціальної допомоги та Опікунсько-лікувальних установ, люди понад 60-річного віку, починаючи від найстарших, а також силові структури. Новацією стало включення до цього етапу вчителів, які в попередній редакції програми щеплень мали отримати вакцину пізніше.

В ході «етапу ІІ» щеплення отримають люди молодші за 60 років, котрі мають хронічні захворювання, що підвищують ризик важкого перебігу COVID-19. Наприклад, легеневі хвороби, цукровий діабет, рак, ожиріння, а також ті, котрі у зв’язку з діагностичними обстеженнями і лікуванням часто або регулярно «мають контакт із закладами охорони здоров’я». Окрім них, на цьому етапі щеплення отримають люди, що «забезпечують функціонування базової діяльності держави» і «наражаються на зараження у зв’язку з частими соціальними контактами» (зокрема, працівники сектору критичної інфраструктури, водопостачання, постачання газу і електроенергії, громадського транспорту, чиновники, котрі відповідають за боротьбу з пандемією, співробітники органів правосуддя та  митно-фіскальних служб).

«Етап III» передбачений для підприємців і працівників секторів, «закритих на підставі розпоряджень про введення певних обмежень, наказів і заборон у зв’язку з епідемією», а також інших груп дорослого населення країни.

Загалом вакцинація буде безплатною і добровільною, вона відбуватиметься у 500 вузлових лікарнях. Оскільки поляки не дуже оптимістично налаштовані щодо щеплень проти COVID-19, уряд розпочав заохочувальну інформаційну кампанію. Зокрема, повідомляється, що програмою щеплень передбачений Компенсаційний фонд для осіб, в котрих проявляться якісь негативні поствакцинальні ускладнення.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала, щоб вакцинація розпочалась у всіх країнах Євросоюзу одночасно. Аби прискорити вирішення питання допуску вакцини на територію ЄС, Європейське агентство з лікарських засобів замість планованого раніше 29 грудня, збереться на засідання у найближчий понеділок (21 грудня), щоб оцінити вакцину BioNTech американської фірми Pfizer i німецького партнера цієї корпорації.