Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці депутат Асамблеї Аліна Холл. За її словами, внесення питання на порядок денний депутати підтримали одноголосно. Асамблея засудила факт катування працівниками прикордонної служби громадянина України, закликала правоохоронні органи детально розслідувати причини його смерті, вжити всіх заходів до покарання винних, висловити співчуття родині загиблого і надати вдові й дітям матеріальну та моральну компенсацію.

— Я співчуваю вдові закатованого до смерті українця, співчуваю всім українцям, українському народу, який бореться за свободу і повагу до людей, — написала Аліна Холл. — Співчуваю не тому, що є українкою за походженням, а в ім’я людяності, поваги до людської гідності й страшної втрати родини. Як і багатьом португальцям, мені соромно за те, що сталося у нашій країні.

У своєму дописі пані Аліна не згадує, хто саме ініціював розгляд питання на засіданні Асамблеї. Українська громада в Португалії не має сумніву в тому, що це зробила вона сама.

Аліна Холл, викладач одного зі столичних університетів, вдруге обрана до Асамблеї Лісабона. Її мама Людмила вже багато років проживає у Португалії. Саме тут народилася Аліна. Обоє беруть активну участь у заходах на підтримку українців. Пані Аліна домоглася виділення землі під пам’ятник Тарасу Шевченку в Лісабоні.

Під її повідомленням у Фейсбуці про смерть Ігоря Гоменюка можна прочитати десятки відгуків. Пишуть не тільки представники української громади в Португалії. Слова співчуття і засудження того, що сталося, висловлюють багато португальців. Дехто з них з неприхованим здивуванням запитує: як таке можливо у їхній країні? Наголошують на необхідності найсуворішого покарання винних. Особливо емоційне враження справляють тексти, в яких йдеться про двох дітей Гоменюка, які залишилися сиротами.

Про трагічний випадок з нашим земляком, що стався в аеропорту Лісабона, багато пишуть місцеві газети, про нього йдеться у телевізійних і радіопрограмах.

Нагадаємо, що українець зі Львівщини помер після тортур ще в березні. Винуватці трагедії весь цей час приховували справжню причину його смерті. Навіть фальсифікували документи. Гоменюк прибув до Лісабона зі Стамбула. За однією з версій, він не мав візи, за іншою — документ був прострочений. Його затримали, троє співробітників служби у справах іноземців жорстоко побили і залишили зв’язаного й у кайданках. Після чого чоловік помер. Вражає те, що працівники аеропорту, які чули крики і бачили дії жорстокості, не припинили їх.

До речі, факт тортур у столичному аеропорту європейської країни набув розголосу далеко за межами Португалії. Він став шоком для багатьох європейців.

Брага.