На знімку: такі швейцарські трамваї «Tram2000» отримає Вінниця.

Про це йдеться в угоді між урядом Швейцарської Конфедерації, Вінницькою міськрадою і комунальним підприємством «Вінницька транспортна компанія». Підписання документа відбулося 23 грудня ц. р. у Посольстві Швейцарії в Україні. Передбачено продовження проекту, започаткованого в 2006-му. Тоді, упродовж наступних п’яти років, Вінниця отримала 116 швейцарських трамваїв.

— Трамваї зі Швейцарії сприяли проведенню революційної реформи громадського транспорту у Вінниці, — зазначив посол Швейцарії в Україні Клод Вільд. — На основі налагодженого партнерства Швейцарія готова профінансувати передачу додаткових трамваїв і запасних частин, а також допомагати в розбудові інституційної спроможності Вінницької транспортної компанії.

Пан посол уточнив, що Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань безплатно передасть першу партію у кількості 35 трамваїв, які належать Цюріхській муніципальній транспортній компанії VBZ, у 2022 році. Він зазначив, що йдеться про трамваї «Tram2000», виготовлені наприкінці 1980-х років у Швейцарії. Весь цей час вони проходили регулярний ремонт, згідно зі швейцарськими стандартами, тому перебувають у робочому стані.

Для швейцарців проект обійдеться у 3,55 млн швейцарських франків. Левову частку цієї суми заплатить уряд країни, 50 тисяч франків — VBZ. Внесок Вінниці становитиме в еквіваленті триста тисяч швейцарських франків. Ці кошти використають на підготовку депо до обслуговування вагонів, а також їх адаптацію до експлуатації в нових умовах.

До речі, завдяки попередній угоді у Вінниці повністю замінили трамвайні вагони на швейцарські. Крім того, виготовили 10 власних сучасних вагонів.

Фото з сайту Вінницької міськради.