Термін дії такої вимоги мав закінчитися 5 січня 2021-го (запровадили з 28 жовтня ц . р.). Парламент країни подовжив її дію ще на 90 днів.

Інформацію про це поширили друковані й електронні ЗМІ, нагадуючи при цьому про одночасну чинність карантину вихідного дня. Щоправда, про його продовження у наступному році поки що нічого не говорять. Нині у вихідні та свята дозволено виходити на вулиці до 13-ї години. Решту часу слід залишатися вдома. За порушення вимог передбачено суттєві штрафи: від ста до п’ятисот євро. Це за умови, що мінімальна платня в країні приблизно шістсот євро.
Утім, португальці не охоче користуються масками. Чи не найбільше дивують люди старшого віку. Їх частіше, ніж молодь, можна побачити без масок. Дехто пояснює це тим, що мають захворювання, при якому дихання через маску ще більше шкодить здоров’ю. Щоправда, для підтвердження цього необхідно мати при собі відповідний висновок лікаря.

Закон дозволяє не користуватися масками також дітям віком до десяти років.

Особисто я не зустрічала випадків, коли б на вулицях поліція оформляла документи за неносіння масок. Можливо, тому що при появі патрульних кожен згадує про існуючу вимогу і поспішає закрити обличчя.

У магазинах покупці в масках. Однак соціальної дистанції не всі дотримуються.

У Португалії, так само як і в інших країнах ЄС, 27 грудня розпочали загальну вакцинацію. За декілька днів до того на мій телефон надійшло смс-повідомлення про початок імунізації. У ньому йдеться про три етапи кампанії: на першому вакцинують медиків, далі людей, старших 65 років і тих, які мають хронічні захворювання, третій етап відведено для решти громадян країни.

Одним з перших, кому зробили щеплення, став президент Ордену медичних працівників уролог Мігел Гімарайнш. Його вакцинували в одній з лікарень міста Порту. Лікар скористався можливістю звернутися до португальців через представників ЗМІ, які були присутні під час цього. Закликав усіх неодмінно зробити щеплення. Назвав це громадянським обов’язком. За його словами, тільки так можна виробити колективний імунітет і здолати коронавірус.

Імунізація для португальців — справа добровільна. Нею займається Національна служба охорони здоров’я. За вакцину і щеплення платити не потрібно.

Брага.