Про це йдеться у другій частині звіту правозахисної організації «Репортери без кордонів» про стан свободи слова у світі, яка була оприлюднена вчора.

Правозахисники стверджують, що більшість із цих журналістів були свідомо вбиті через їхні розслідування у сферах корупції, організованої злочинності чи шкоди навколишньому середовищу. Також декілька працівників ЗМІ було вбито під час висвітлення масових демонстрацій.

В організації зазначили, що в цьому питанні ситуація в світі  порівняно з попереднім роком майже не змінилася. За даними «Репортерів без кордонів», в 2019-му через професійну діяльність убили 53 журналістів, а загалом протягом останнього десятиріччя — 937 працівників ЗМІ.

При цьому в 2020-му вперше за 30 років було страчено журналіста через його роботу. 12 грудня в Ірані стратили Рухоллу Зама, якого влада країни звинуватила у підбурюванні до антиурядових протестів у 2017—2018 роках.

Згідно зі звітом, найбільш небезпечними для роботи журналістів є Мексика, Ірак, Афганістан та Пакистан. Так, у Мексиці за рік було вбито вісім журналістів. Особлива небезпека чатує на тих розслідувачів, які займаються темами наркокартелів та їх зв’язками з політиками, передає «Дойче велле».