Німці — народ хоч і дуже практичний, але для дому чи для популярних місць обирає не пластикове дерево, а живе — із запахом ароматної хвої.

За даними німецьких ділових видань, у ФРН щороку продається майже 28 млн живих лісових красунь! Десь 10% із них експортується із сусідніх Данії, Австрії, Польщі, Чехії. Більшість дерев прибуває на продаж зі спеціальних розплідників, майже 15% — із лісових господарств. Але й ці не вирубуються у дикому лісі: їх вирощують на спеціальних площах, приміром, уздовж ліній електропередач чи газопроводів у лісовій зоні.

Надзвичайно широкий  асортимент і штучних ялинок представлений у торговельній мережі. Їх встановлюють для прикрашання міських вулиць, вітрин магазинів. Час від часу захисники природи протестують проти виробництва цієї штучної краси, аргументуючи тим, що воно завдає шкоди довкіллю. Проте виробники заперечують: мовляв, можливий збиток компенсується за рахунок того, що штучна ялинка слугує упродовж багатьох років. Ціни на них починаються від п’яти євро за мале деревце, а високі обійдуться у кілька сотень.

Із 16 грудня по 10 січня у зв’язку з пандемією коронавірусу в Німеччині триває жорсткий карантин, проте ялинкові ярмарки в Берліні працюють. Продавці пояснюють, що в покупців найпопулярніші нормандська ялиця і червона ялина, із імпортних — благородна ялиця. Нормандська ялинка у теплому приміщенні стоїть довго, її хвоя не опадає. А ось дешева червона ялинка губить голки вже за тиждень. Благородна ялиця майже не втрачає хвої, у неї приємний горіховий аромат.

Усі красуні потребують підживлення: слід підливати воду в ємність, у якій вони встановлені. Ціни на них — від 17 євро.

Жива ялина встановлюється і у відомстві канцлера Ангели Меркель. Цього разу її теж розмістили у внутрішньому дворі будівлі. Один чудовий екземпляр, а не три, як зазвичай — і на цю подію вплинула пандемія: свято було камерним, кількість фотографів зменшили, а канцлер обмежилась відеозверненням до народу.

Ялинка, котру главі уряду традиційно дарує Асоціація лісових господарств ФРН, зрубана в лісовому господарстві «Гут Марієнхоф» федеральної землі Гессен. Представник господарства в інтерв’ю одному з видань пояснив: «Ялинка з нашого лісу, вона росла там уже років 70. Дерево було заввишки 25 м, але ми його підрубали до 17».

Це підприємство вдруге за останні вісім років дарує ялинку Ангелі Меркель. Відомство канцлера отримує її безплатно, транспортні витрати беруть на себе регіональні представництва Асоціації лісових господарств.

Новорічна та різдвяна ялинка на німецькій території України теж встановлена — у резиденції посла в ФРН Андрія Мельника, де на час пандемії коронавірусу хоч і обмежено, але відбуваються необхідні врочистості, зокрема й у дипломатичному клубі. Про це кореспонденту «Голосу України» розповіла дружина посла пані Світлана: «Наша ялинка жива, пухнаста й пахуча, прикрашена українськими крафтовими — ручної роботи — іграшками. До речі, представники дипмісії щороку на

Різдво дарують такі канцлеру Ангелі Меркель і німецьким політикам. Також і послам інших країн, які прикрашають ними свої ялинки — від Вашингтона до Нур-Султана. Цікаво, що посли, надсилаючи вітання українському колезі, додають фото своїх ялинок із подарованими українськими іграшками на них».

Берлін.

Фото Посольства України в ФРН.