Йдеться не лише про підвищення зарплат і соціальної допомоги, а й про подорожчання палива та збільшення податків.

Народжувати дітей вигідно

Приємна новина для громадян, у котрих є діти віком до 25 років: уже із січня щомісячна допомога на дітей зросте на 15 євро за кожну дитину. В майбутньому батьки отримуватимуть 219 євро за кожну з перших двох дітей, 225 євро — за третю і 250 євро за кожну наступну дитину.

«Мінімалка» підвищиться

Приємні новини для громадян, котрі працюють у низькооплачуваних галузях, приміром, у гастрономії. Мінімальна зарплатня зросте на 0,15 євро — з 9,35 євро до 9,5 євро за годину. До того ж «мінімалка» збільшуватиметься упродовж року, поки до початку 2022 не сягне позначки 10,45 євро.

Ще одне підвищення зарплатні очікує на тих, хто навчається за професійними програмами. З початку року вони отримають щонайменше 550 євро.

Хоч і не набагато, але зростуть виплати з безробіття — до 446 євро на місяць.

Якщо не заробив достатньо

Німецьких пенсіонерів з низькими пенсіями з 1 січня 2021 року очікує приємний сюрприз: набув чинності закон про базову пенсію для малозабезпечених. Законопроект про це супроводжувався багаторічними дебатами всередині двох коаліційних урядів. Зрештою було вирішено, що він застосовуватиметься до тих громадян, котрі пропрацювали не менше ніж 33 роки, але заробили недостатньо, щоб отримувати пенсію, розмір якої задовольнятиме всі базові потреби.

Скасовано податок солідарності

Так званий податок солідарності, запроваджений після возз’єднання Німеччини, щоб допомогти відновленню східних територій країни, ліквідовано для більшості платників податків.

Рівень доходів для його виплати буде підвищений до такої межі, що батьки двох чи більше дітей сплачуватимуть його лише в разі, якщо вони заробляють разом 151 тисячу євро. Тим часом самотні німці сплачуватимуть цей податок, коли їхні доходи становитимуть понад 61,7 тисячі євро на рік. Якщо коротко, то 90 відсотків працюючих у ФРН більше його не сплачуватимуть.

Плата за симпатію до телевізора

Любиш телесеріали — плати ще більше! Тобто за те, що в домі є «ящик з блакитним екраном», слід буде сплачувати податок на нього ще вищий — він зріс до 18,36 євро на місяць. Причина оприлюднена: державні мовники, в тому числі ARD і ZDF, повідомили, що діра в їхньому бюджеті становить 1,5 млрд євро! А бюджет громадських каналів майже цілком наповнюється за рахунок платежів, котрі вносить кожне домогосподарство.
Підвищення податку за телебачення мало стати чинним із 1 січня, але парламент землі Саксонія-Ангальт досі відмовляється його підтримати, що викликає серйозні тертя усередині партії ХДС.

Любиш кататися...

Із 1 січня запроваджено підвищений податок на викиди, що спричинить зростання удвічі податку на нові автомобілі з рівнем викидів CO2 понад 195 грамів на кілометр. Із другого боку, власники суперефектних авто із обсягом викидів, нижчих за 95 грамів CO2 на кілометр, платитимуть менше податків у майбутньому. Тобто є очевидний стимул купувати автомобіль, екологічно чистіший.

У зв’язку з новими вимогами стосовно CO2 постачальникам бензину доведеться купувати сертифікати викидів. Їх вартість неодмінно буде перекладена на споживача. До того ж власники машин платитимуть додатково близько семи центів за літр бензину і вісім центів за літр дизельного палива. Також зросте розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Вакцинація триває

Процес вакцинації проти коронавірусу офіційно стартував у ФРН 27 грудня. Наступна поставка вакцини від компанії BioNTech прибуде до Німеччини 8 січня, а потім — 18 січня. Після цього партії препаратів — по 670 тисяч доз кожна — надходитимуть щопонеділка.

Берлін.