Уряди — країни та земельні — ухвалили нові безпрецедентні обмеження. Приміром, у регіонах з критичною позначкою заражень — понад 200 пацієнтів на 100 тисяч жителів за тиждень — громадянам заборонено «без поважної причини» виїжджати з дому далі, ніж за 15 кілометрів.

Торговельні заклади з промисловими товарами, а також школи, дитячі садки, ресторани, театри, музеї, розважальні центри залишаються зачиненими.

Тобто в країні зачинилося все, крім продовольчих, галантерейних і зоомагазинів, медичних установ, аптек, банків, газетних кіосків, пошти.

Більш того, соціальні контакти слід скоротити майже до нуля. Збиратися можна лише з членами сім’ї, котрі мешкають разом, і щонайбільше з однією особою із іншого домогосподарства. Досі такі зустрічі були лімітовані п’ятьма дорослими, старшими за 14 років. Пересування громадян обмежене: залишати дім дозволено для здійснення покупок, відвідування лікаря, поїздок на роботу та занять спортом.

Причому уже з середини грудня німці не можуть відвідувати перукарні, масажні кабінети, збиратися компанією на вулиці, не кажучи про ресторани та бари.

Тим часом канцлер Ангела Меркель днями заявила про те, що «найтяжчі місяці пандемії, слід вважати, ще попереду». Вона також зазначила, що динаміка захворювань залишається високою і що лікарні вже працюють у режимі підвищеної завантаженості.

Ангела Меркель пояснила під час прес-конференції, що мета таких радикальних заходів, як і досі, полягає у зниженні коефіцієнта захворюваності до 50 випадків на 100 тисяч осіб за тиждень і менше. Досягти такої мети, на її думку, особливо важливо у світлі появи вірусу, який мутує і поширюється набагато швидше. Тож у цій новій ситуації, вважає Меркель, слід бути особливо обережними.

Велика надія покладається на проведення вакцинації населення, що її уряд обіцяв здійснити в короткі строки. Втім, через низку бюрократичних узгоджень, брак медичного персоналу, а також прорахунки відповідальних за цей процес осіб він затягується: щеплення проти коронавірусу всіх охочих буде доступне лише з початком літа.

А в ЗМІ точаться дискусії щодо незабезпеченості достатньої кількості доз вакцин для щеплення, під час яких безпосередньо звинувачують у цьому центральний уряд і, зокрема, канцлера Ангелу Меркель. Ідеться про те, що ФРН мала отримати сотні мільйонів доз препарату від BioNTech і Pfizer, від якого спочатку відмовилися інші країни. Як пише видання «Більд», уряд вирішив поділитися ним, поступившись понад 70 із 100 млн доз вакцини, з країнами ЄС. За словами Меркель,

Німеччина взяла «лише те, що належало їй за правилами». Втім, хай там що, а уряд тепер сам собі додав головного болю з вакцинацією і має шукати вихід із ситуації.

Берлін.

***

Тим часом в Ізраїлі планують вже до кінця березня вакцинувати від COVID-19 все доросле населення. Про це повідомив прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу. За його словами, нинішнього тижня Ізраїль отримає достатню кількість вакцин, що «дозволить вакцинувати всіх громадян Ізраїлю старших 16 років… до кінця березня 2021 року».