Згідно із соцопитуваннями, проведеними United Surveys, уже майже 68% поляків декларують бажання зробити щеплення проти COVID-19, у тому числі 65% жінок (на 26% більше порівняно з листопадом 2020 року) та 70% чоловіків (на 24% більше порівняно з листопадом 2020 року). Аналітики звертають увагу, що найвищий відсоток охочих (81) серед населення вікової категорії 60—69 років, натомість серед осіб категорії «70+» бажання виявили 76%, що означає зростання на 18 та 23% порівняно з листопадом 2020-го.

Зростання кількості охочих експерти пояснюють двома чинниками.

З одного боку — це наслідок початку вакцинації в Польщі та інших країнах, тоді як листопадові опитування проводились до офіційної реєстрації першої вакцини.

З другого боку — позитивний вплив відіграв «зірковий вакцинаційний скандал» (детальніше про це «Голос України» писав у номері за 6 січня), що став однією з провідних тем, яка досі широко обговорюється. Щеплення «поза чергою» відомих і багатих осіб (до речі, їхня кількість по країні, станом на сьогодні, зросла з 18 до майже 200) очевидно переконали тих, хто вагався. Спрацював відомий у психології «ефект недоступності».

Але «ефект недоступності», якщо йдеться про вакцину проти коронавірусу, має не лише уявно психологічний вимір. Її дефіцит видається досить реальним. Станом на сьогодні Польща отримала 1 051 830 доз. Натомість для досягнення так званого колективного імунітету, за твердженням науковців, слід вакцинувати від 40% до 70% дорослої частини суспільства, тобто 21 млн осіб. Станом на 13 січня щеплення зробили 309 620 полякам, тобто з доставлених до пунктів щеплень 483 465 доз «вільними» залишаються 173 845. За середньої кількості щеплень 20 тисяч на день резерв «вільних» доз закінчиться вже за дев’ять днів. На спеціалізованому складі вчора залишалося 568 365 доз, з урахуванням доз на друге щеплення, яке виконується через 21 день після першого. Додатковий резерв доз для «повторників» мусить бути також з огляду на «непередбачені втрати» вакцини, а вони від початку вакцинації становили вже 786 утилізованих доз.

Для прикладу, в одній із варшавських вузлових (тобто з правом виконання щеплень) лікарень 90 доз довелось «викинути у смітник» через те, що посилка з дефіцитним препаратом замість негайно потрапити до відповідної холодильної установки кілька годин пролежала в реєстратурі медичного закладу.

У Міністерстві охорони здоров’я обіцяють з’ясувати ситуацію із змарнуванням дорогоцінного препарату через недбальство працівників. Водночас інформують про накладення штрафу у розмірі 350 тисяч злотих (понад 2,5 млн гривень) на Варшавський медичний університет за вакцинацію поза чергою «зіркових осіб».