Радянські війська 30 років тому захопили телевежу й телецентр у Вільнюсі. Під час штурму загинули 14 захисників телецентру й один спецпризначенець.

Напередодні 30-річчя тих подій парламент країни затвердив резолюцію, у якій йдеться про значення Дня захисника свободи в історії Литви й усього світу. В документі пропонується оголосити 13 січня вихідним днем.

З нагоди цієї дати голова Верховної ради — Відновного сейму Литви Вітаутас Ландсбергіс сказав, що, незважаючи на криваві події, країна вже готова згадувати цей день із високо піднятою головою — як день перемоги держави. Однак він зазначає, що суспільство могло б краще усвідомлювати, що 13 січня проти Литви було розпочато неоголошену війну, яка й досі не завершилася.

Оцінюючи ті події з позиції сьогодення В. Ландсбергіс в інтерв’ю Delfi заявив: «У певному сенсі Литва як державу могла, бачачи міжнародний масштаб і контекст цієї драми й зіткнення, поводитися державніше... Відповідно це оцінити. Ми у Верховній раді оцінили тієї самої ночі, що це неоголошена війна СРСР проти Литви й замах на її незалежність. Це треба чіткіше розуміти. Ми встояли в цій війні, але це була справжня війна, яка ще не завершилася, її намагається продовжити влада сучасної Росії, нападаючи на литовських суддів. Така реальність нашого світу й це треба послідовно пояснювати людям».

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у спеціальному зверненні заявила, що Євросоюз у боргу перед захисниками свободи Литви, бо без них Європа мала б зовсім інший вигляд. Урсула фон дер Ляєн наголосила, що січневі події 1991 року відіграли вирішальну роль у подоланні роздробленості материка й руйнуванні радянської імперії. «Наш Союз у боргу перед захисниками волі Литви, тому що сьогоднішня Європа без їхньої сміливості мала б  інший вигляд. Січневі події 1991 року відіграли вирішальну роль у подоланні роздробленості материка», — підкреслила голова Єврокомісії, повідомляє інформагентство Delfi.

«Тоді опір Радянському Союзу видавався мало не безнадійним жестом. Однак те, що сталося тієї ночі у Вільнюсі, мало відлуння в усьому світі. Ці події викликали ударні хвилі, які зрештою зруйнували радянську імперію», — сказала вона.
Членство Литви в ЄС Урсула фон дер Ляєн назвала історією успіху. «Сьогодні Литва є гордим членом ЄС. І яка це історія успіху. Будучи членом єврозони й Шенгенського простору, Литва є серцем європейського співробітництва», — підсумувала глава ЄК.