Німецькі ЗМІ та політичні експерти, котрі не очікували від консультацій політичних радників у рамках «нормандського формату», що відбулися 12 січня в Берліні, певного просування у переговорних процесах, нині зазначають, що так і сталося: сторони обмінялися думками та домовилися про наступну зустріч, але вже в режимі відеоконференції — 22 січня.

У зв’язку з цим представник федерального уряду Німеччини Ульріке Деммер провела брифінг. Вона заявила, що перемир’я на Донбасі, котре підтримується з літа, має бути використане для політичних цілей урегулювання, зокрема повернення Україною контролю над власною ділянкою кордону.

Деммер констатувала: «Конфлікт був і залишається нерозв’язаним, а Мінські угоди досі не реалізовані. Передусім ідеться про те, що досі не досягнуто принципової згоди щодо відкриття можливостей для проведення місцевих виборів на Донбасі та відновлення Україною контролю на її кордоні з Росією.

Представниця уряду ФРН вважає позитивним режим припинення вогню на Донбасі, який підтримується з 27 липня 2018 року, що є першим пунктом Мінських угод і підсумків Паризького саміту 2019-го.

Також Берлін сподівається, що тиша на сході Україні триватиме й надалі, і вважає це надзвичайно позитивним у нинішній ситуації. Адже спостерігачі повідомляють про те, що істотно зменшилася кількість жертв серед мирного населення, а також вибухів по-близу шкіл, дитячих садків, будинків для людей похилого віку.

Серед позитивних чинників Деммер перелічила обмін особами, котрі утримуються сторонами конфлікту, домовленості в переговорах щодо відведення військ і розмінування територій. Представниця уряду також зазначила важливість відкриття Україною нових пунктів перетину лінії розмежування, що, на її думку, означає правильний розвиток ситуації.
Що стосується Росії, зауважила Деммер, то вона як підписант Мінських домовленостей має використати свій вплив на сепаратистів. А ФРН була і нині готова разом із Францією працювати над «проясненням відкритих питань».

Журналістів цікавили терміни проведення зустрічі на рівні міністрів закордонних справ у рамках «нормандського формату». На що офіційний представник МЗС ФРН Марія Адебар зазначила, що зараз відбувається інтенсивна робота на рівні політичних радників, які мають підготувати належні умови для такого саміту. Після цього зустріч відбудеться. Але поки що дата її проведення не визначена.

Берлін.