«Це перемога України. Це важливий крок на шляху до притягнення Росії до юридичної відповідальності за агресію проти України. І з кожним кроком ціна цієї відповідальності зростатиме», — так учора під час брифінгу глава МЗС Дмитро Кулеба прокоментував рішення Європейського суду з прав людини щодо прийнятності справи України проти РФ по Криму.

Він також нагадав, що Україна позивається проти Росії не тільки в ЄСПЛ, а й у Міжнародному морському трибуналі та Суді ООН. Ці міжнародні суди «крок за кроком підтверджуватимуть ту правду, яку доносила Україна світові з 2014 року, коли почалася російська агресія, і спростовуватимуть усю пропаганду, яку поширювала Росія», — сказав міністр.

Учора ЄСПЛ ухвалив перше рішення у справі «Україна проти Росії», визнавши прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини в окупованому Криму. Переважна більшість статей, за якими Україна звинувачує РФ у вчиненні системних порушень прав людини у Криму, визнані прийнятними для розгляду по суті, повідомляє «Європейська правда». Окремо Суд відзначив, що РФ здійснювала «фактичний контроль» на території Криму з 27 лютого 2014 року, тобто ще до проведення так званого референдуму і незаконної анексії півострова.

Також під час брифінгу Дмитро Кулеба презентував сайт Ukraine.ua, який використовуватимуть для популяризації України за кордоном. Сайт розповідатиме про подорожі та історію, демонструватиме можливості для інвестицій і навчання.