Як швидко німецька економіка відновиться після спаду, спричиненого коронавірусом? Принаймні після падіння, котре зумовила криза, можна сподіватися на перелом у тенденції розвитку вже цього року, переконаний глава ради експертів із оцінювання загальноекономічного розвитку ФРН Ларс Фельд.

Цей один із так званих німецьких мудреців в економічному виданні «Хандельсблатт» прогнозує тутешній економіці — чи не найкрупнішій у Європі — потужне зростання, незважаючи на локдаун, продовжений до кінця січня (поки що. — Ред.).

«Якщо в лютому чи березні ми знову зможемо повернутися до невеликих послаблень, то вже в другому кварталі можливе таке само значне, як і влітку 2020 року, піднесення економіки», — заявив Фельд, коментуючи посилення обмежувальних заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу. — Торік німецька економіка після спаду на рівні 9,8 відсотка в першому кварталі знову зросла влітку на 8,5 відсотка порівняно з попереднім періодом».

Ларс Фельд вважає, що ситуація у цьому році поліпшиться. Адже, на його думку, спостерігається значний відкладений попит, зафіксовано високий коефіцієнт заощаджень у населення. «Відкладений попит частково буде реалізований, — переконаний Фельд. — І це не обов’язково матиме стосунок до таких речей, як зимове пальто чи відвідування ресторану. Але, безперечно, це частково зачепить туристичні поїздки, за котрі, цілком можливо, доведеться заплатити більше, ніж досі.

— Не слід також недооцінювати і фіскальних політичних заходів, — каже експерт. — Центральна влада і влади федеральних земель намагаються пом’якшити економічні наслідки пандемії, надаючи економіці фінансову підтримку обсягом у мільярди євро.

Крім того, зберігається зростання у галузі переробної промисловості, а в сфері зовнішньоекономічного попиту надходять імпульси з Китаю і США. Тож Німеччина покладає великі надії на 2021 рік, коли йдеться про економіку, додав Ларс Фельд.

Берлін.