Світ опинився «на межі катастрофічного морального провалу. І ціна цього провалу — виживання і саме життя людей у найбідніших країнах світу», — заявив Тедрос Гебреісус, виступаючи в Женеві на 148-й сесії Виконавчого комітету ВООЗ.

Сесія стартувала 18 січня і триватиме до 26-го, повідомляють «Новину ООН».

Глава ВООЗ звернув увагу на те, що зараз вакцини від коронавірусу розподіляються нерівномірно. Понад 39 млн доз вакцини опинилися в 49 країнах з високим доходом. «І лише 25 доз потрапили до країни з найнижчим рівнем доходу. Не 25 мільйонів, не 25 тисяч, а двадцять п’ять», — наголосив Тедрос Гебреісус. Він додав, що в ситуації, яка склалася, вакцини, котрі покликані стати порятунком, можуть лише збільшити масштаби нерівності у світі.

«Абсолютно зрозуміло, що всі держави хочуть у пріоритетному порядку вакцинувати своїх працівників охорони здоров’я і літніх жителів. Але коли молоді, здоровіші дорослі жителі багатих країн отримують вакцину раніше за медиків і людей похилого віку в бідніших країнах — це неправильно», — сказав голова ВООЗ і підкреслив: «Вакцин вистачить усім. Але просто зараз ми повинні працювати разом, як одна глобальна родина, і приділяти першочергову увагу тим, хто наражається на найбільший ризик тяжкого перебігу захворювання і смерті».