Їх лідери озвучують програми, з якими партії та коаліції підуть на вибори.

Голова партії Альянс за майбутнє Косово, екс-прем'єр країни Рамуш Харадінай, який знову розраховує на прихід до виконавчої влади, представив електорату передвиборну програму Альянсу на найближчі чотири роки. Саме стільки він розраховує перебувати в кріслі прем'єра після перемоги на виборах.

За повідомленням албанського інформаційного агентства Telegrafi, Рамуш Харадінай назвав пріоритети Альянсу за майбутнє Косово в керуванні державою. Серед них розвиток економіки, підвищення життєвого рівня громадян, встановлення верховенства права й величезний пакет ініціатив у зовнішній політиці. Ключовими серед них він визначив дипломатичні зусилля з нових визнань незалежності країни, поглиблення різносторонніх відносин із союзниками, вступ до міжнародних організацій, а також до НАТО і Євросоюзу. Він пообіцяв зробити акцент і на приєднанні Косово до Албанії, але тільки в тому випадку, якщо Косово ще довго залишатиметься поза Євросоюзом та іншими міжнародними організаціями. На його думку, за такого розвитку подій Косово, щоб не залишатися в міжнародній ізоляції, може об'єднатися тільки з Албанією. «Ми не можемо змиритися із замороженим конфліктом, а також не зможемо прийняти розділ Косово. Тому ми вийдемо на референдум про об'єднання з Албанією. Запам'ятаєте ці мої слова», - навели їх усі сербські ЗМІ.

Саме на цю передвиборну обіцянку досить різко відреагував і президент Сербії Александр Вучич. Коментуючи висловлювання косовського політика, він назвав його «небезпечною людиною». А наміри про приєднання до сусідньої країни розцінив як реанімацію старої ідеї про створення «Великої Албанії». На його переконання, це становить нову загрозу для Сербії і всього Балканського регіону. Вучич заявив, що нікому не збирається погрожувати, але Сербія «на це адекватно відповість». Він закликав Брюссель, Вашингтон, Берлін і Париж звернути увагу на ці слова косовського політика, який знову розраховує стати на чолі уряду. «Якби хтось у Сербії згадав про об'єднання з іншими територіями на Балканах, то вони не тільки б запровадили проти нас санкції, а й розбомбили б нас», - цитують Вучича сербські ЗМІ.