Через святкові вихідні та січневий локдаун кількість донацій крові та її компонентів істотно зменшилася: якщо у грудні минулого року центр прийняв 407 донацій, то станом на 19 січня — лише 190.

За словами директора обласного центру крові Анатолія Чугрієва, частково нестачу донорів спричинила й дистанційна форма навчання у вишах. «Зазвичай студенти вищих навчальних закладів становлять до 30 відсотків нашого контингенту донорів. Однак ковід вніс свої корективи, і тепер не кожен охочий може до нас прийти», — пояснив він.

Утім, торік, попри тривалий карантин, обласний центр крові зміг майже повністю задовольнити поточні потреби лікарень у компонентах крові. Як поінформував Анатолій Чугрієв, у 2020 році замовлення медичних закладів на плазму крові були забезпечені на 99,8%, на еритроцити — на 94%, на тромбоцити — на 64%. Тож нині в центрі крові знову закликають усіх мешканців регіону, які не мають протипоказань до донорства, долучитися до цієї благородної справи і допомогти рятувати людські життя.