І тепер її західні морські кордони перебувають у безпосередній близькості від Італії, а північні -- межують із Албанією. При цьому Афінам ще належить владнати  з Тираною питання про нові кордони в цій частині Іонічного моря в Міжнародному суді в Гаазі. 

ЗМІ зазначають, що 16 депутатів парламенту під час голосування утрималися. Очевидно, вони пам'ятають, що в 1995 році парламент Туреччини попередив: будь-яке одностороннє розширення кордонів сусідами буде приводом для оголошення війни. Щоправда, відтоді спливло багато води, і зараз розв'язувати бойові дії, м'яко кажучи, не в моді. Тим більше, що Туреччина також в односторонньому порядку розширювала свої територіальні води в Середземному море. Важливо зауважити, що ці дії Туреччини, а зараз і Греції, не суперечать Конвенції ООН про морське право, яка була прийнята в 1994 році. Але Греція зробила такий крок буквально напередодні відкриття 61-го раунду попередніх переговорів з Туреччиною, який намічено провести вже в понеділок, 25 січня, у Стамбулі. На зустрічі дипломатів сторони планували почати підготовку ґрунту для «справедливого, міцного й всеосяжного» вирішення спірних проблем в Егейському морі. Прямо нинішнє рішення грецького парламенту не зачіпає інтересів Туреччини, але є недвозначним сигналом -- таке розширення стане прецедентом для подібного кроку на сході. Тим більше, що прем'єр Греції Кіріакос Міцитакіс заявив у парламенті: "Ми дотримуватимемося жорсткої зовнішньої політики. А це наше ясне послання тим, хто намагається позбавити країну такого права". 

Чимало аналітиків, які стежать за непростими турецько-грецькими відносинами, зазначають: майбутня розмова в Стамбулі вестиметься на підвищених тонах, і сторони навряд чи просунуться хоча б на крок уперед. Головне, щоб не дійшло до того, про що попереджав 26 років тому парламент Туреччини.