Договір про встановлення партнерських відносин підписали в муніципалітеті Момбаси в. о. заступника одеського міського голови Олег Бриндак і заступник губернатора округу Віллінг Кінгі. Рішення про підписання договору було ухвалено ще у вересні 2019 року.

Першим спільним проектом стало відкриття фотовиставки Odesa now, організованої Одеською міською радою разом із Почесним консульством України в Момбасі. Протягом двох місяців виставка буде представлена на різних локаціях округу Момбаси, що дозволить місцевим жителям і гостям ознайомитися з архітектурою, культурою і традиціями Одеси.

Республіка Кенія стала другою африканською країною, з якою Одеса розвиває двосторонні відносини. До цього, в квітні 2019 року, було підписано угоду про співробітництво й партнерство з Марракешем (Королівство Марокко).

Населення Момбаси перевищує мільйон мешканців. Це економічний і культурний центр регіону, великий морський порт. Розташований на кораловому острові Момбаса в Індійському океані й з'єднаний з материком кількома дамбами. Є центром округу Момбаса Прибережної провінції Кенії.