Як повідомила перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джеппар, цей документ РНБО може схвалити 26 лютого.

«Ми очікуємо, що в символічну дату 26 лютого в нас буде тематичне засідання РНБО і ухвалення подібної стратегії. Я знаю точно, що робота над цим ведеться», — наголосила вона.

Нагадаємо, 26 лютого відзначається День спротиву російській окупації. Цього дня 2014 року в Сімферополі відбувся мітинг кримських татар та українців на підтримку територіальної цілісності нашої країни.

Водночас тема окупованого Росією півострова постане наступного тижня й на зимовій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Як повідомила голова української делегації у ПАРЄ, народна депутатка від «Слуги народу» Марія Мезенцева, члени делегації ініціюватимуть створення в Асамблеї «Кримської платформи».

За словами Мезенцевої, делегація вдасться до цього після консультацій із Міністерством закордонних справ. «Це безпосередньо нова ініціатива по неформальній платформі підтримки теми Криму, Кримського півострова і прав людини, що є одним із форпостів діяльності ПАРЄ. Це неформальна платформа підтримки, в Україні вже започаткована як «Кримська платформа», таку ж назву вона матиме на теренах ПАРЄ, і ми будемо вже за результатами сьогоднішньої онлайн-конференції інформувати наших потенційних партнерів для цієї ініціативи, тобто депутатів ПАРЄ, щоб вони до такої платформи долучалися», — сказала вона.

Народна депутатка нагадала, що в ПАРЄ вже працює тематична платформа Baltic Plus, до складу якої входять делегати Естонії, Латвії, Литви, Грузії та України. «Але ми з колегами подумали, що Крим, права людини і ситуацію в Криму, а точніше, реінтеграцію і питання порушення прав людини ми повинні виокремити в інший вимір і активно працювати на цьому треку», — пояснила Марія Мезенцева.