Зокрема, суд виніс рішення у справах Шморгунов та інші проти України, Луценко і Вербицький проти України, Кадура і Смалій проти України, Дубовцев та інші проти України і Воронцов та інші проти України і одноголосно постановив, що в рамках цих справ було багаторазово порушено статтю 3 (заборона тортур і нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції про права людини, пункти 1 і 3 статті 5 (право на свободу та особисту недоторканність), статтю 11 (свобода зібрань та асоціацій), статтю 2 (право на життя) і статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя), повідомляє «Європейська правда».

Суд, зокрема, встановив, що українська влада свідомо застосовувала жорстоке поводження і що держава Україна несе відповідальність за вбивство принаймні одного протестувальника.

«Суд встановив, що не було проведено ефективного розслідування викрадення, жорстокого поводження та смерті Юрія Вербицького, який був викрадений разом з Ігорем Луценком невідомими 21 січня 2014 року і вбитий після катувань, зазначивши, зокрема, що національна влада кваліфікувала це як вбивство, і за нього відповідальна держава», — сказано в рішенні.

Суд постановив, що багато затримань протестувальників були свавільними. ЄСПЛ вважає, що влада спочатку навмисно намагалася зірвати мирні протести, використовуючи для цього надмірне насильство і незаконне затримання.

У цілому суд зазначив, що виявлені порушення були стратегією з боку влади, а розслідування подій на Майдані в багатьох випадках було неефективним. Суд констатував відсутність на сьогодні незалежного і ефективного механізму в Україні для розслідування злочинів, скоєних співробітниками правоохоронних органів і недержавних агентів (тітушок) під час подій на Майдані. Україна повинна виплатити деяким заявникам компенсацію матеріальної та моральної шкоди, а також покрити судові витрати, повідомляє «Європейська правда».