Таке рішення днями ухвалив Європейський суд із прав людини, інформує «Радіо Свобода».

ЄСПЛ, зокрема, визнав відповідальність Росії за тортури грузинських полонених, за порушення прав на свободу і безпеку цивільних осіб і за відмову від розслідування вбивств громадян Грузії під час війни.

Грузинський мін’юст назвав рішення ЄСПЛ історичним. Відомство стверджує, що вердикт суду стане важливим важелем для врегулювання конфліктів і відновлення територіальної цілісності Грузії.

Український дипломат грузинського походження Рауль Чілачава на своїй сторінці у Фейсбуці запевнив, що після рішення суду «можна продовжити боротьбу і за скасування незаконного визнання незалежності двох конституційних територій Грузії». «Заклик Шевченка: «Борітеся, поборете!» діє!» — написав Р. Чілачава.

Грузинська сторона вказувала, що під час невибіркових і невідповідних атак із боку російських військових і підконтрольних їм сепаратистів постраждали і загинули сотні мирних жителів. Більш ніж 300 тисяч людей були змушені залишити Абхазію і Південну Осетію.

Росія стверджувала, що заявник спотворює факти: за версією відповідача, російські військові не нападали, а захищали цивільне населення від нападу з боку Грузії. Що ж стосується можливих порушень з боку осетинських і абхазьких збройних формувань, то за них Росія не готова брати на себе відповідальність, заявляла російська сторона.

Тепер, коли рішення ухвалене, в ЄСПЛ можуть дати хід індивідуальним скаргам: після серпневої війни 2008 року їх подавали до урядів Росії і Грузії понад 1700 осіб.

Російські війська ввійшли на територію Грузії 8 серпня 2008 року. За результатами війни Москва зміцнила свій фактичний контроль над сепаратистськими регіонами Грузії — Абхазією та Північною Осетією, які проголосили себе «незалежними державами».