Жоден із них не був санкціонований владою. Більше того, напередодні російська пропагандистська машина робила все можливе, аби залякати людей і переконати їх не виходити на вулиці. Причому цього разу до роботи взялися не так пропагандисти з центральних каналів, аудиторія котрих і так не ходить на мітинги, як відповідальні у Кремлі за соцмережі. Через продажних блогерів кремлівські пропагандисти погрожували побиттям за білоруським сценарієм, відкриттям кримінальних справ, затриманням у СІЗО й навіть відрахуванням з вузів. Також на суботу активно призначали додаткові уроки й лекції, у батьківських чатах погрожували відповідальністю за участь дітей в акціях.

Та, незважаючи на цю «виховну роботу», акції протесту відбулися по всій Росії, не оминувши навіть Якутськ, де в цей час стояли 50-градусні морози. Найбільша увага була прикута до подій у Москві та Санкт-Петербурзі. Там, за різними оцінками, на вулиці вийшли майже 40 тисяч чоловік.

Протестувальники вимагали звільнити Олексія Навального, якого заарештували на 30 діб після повернення з Німеччини, де він лікувався від отруєння «Новічком». Крім того,  минулого тижня Фонд боротьби з корупцією, очолюваний О. Навальним, випустив фільм-розслідування про палац під Геленджиком, який, за твердженням розслідувачів, належить президенту РФ. Станом на вчора цей фільм на платформі YouTube переглянули 85 мільйонів глядачів. Тож мітингувальники вимагали ще й боротися з корупцією. Своєрідним символом протесту в Москві стали туалетні йоржики. В садибі під Геленджиком, як вдалося довідатися авторам фільму, один такий «аксесуар» коштує близько 800 євро.

Самі акції відбулися досить мирно, якщо не брати до уваги спроб закидати поліцейський сніжками чи пошкодити автомобіль з мигалками. Правоохоронці очікувано вимагали розійтися. По всій Росії було затримано майже три тисячі осіб, яким тепер, очевидно, доведеться заплатити чималі штрафи. Нещасний випадок стався у Санкт-Петербурзі, де поліцейський, без жодних вагомих підстав, вдарив ногою у живіт літню жінку. Після чого її доправили до лікарні.

Відома російська політологиня Катерина Шульман прокоментувала суботні події так: очевидно, що новий політичний рік у Росії почався. Почався так, ніби й не було 2020-го, коли через пандемію не було жодної активності.