Таким чином, згідно з Національним планом, паралельно із завершенням «нульової фази» (щеплення медперсоналу) розгортається перша фаза вакцинації, якою охоплені в основному літні люди (сеньйори).

За розрахунками уряду, впродовж першого кварталу мають отримати щеплення три мільйони осіб із числа сеньйорів та медперсоналу. Проте не всі бажаючі сеньйори змогли зареєструватися. За перші півтори години на вакцинацію через інфолінію зареєструвалося 66 тисяч осіб. Телефони шалено перевантажені.

Оскільки не всі люди похилого віку мають чи вміють користуватись Інтернетом, а пробитись через інфолінію було неможливо, під закладами первинної медичної допомоги від світанку почали формуватися черги сеньйорів, які прийшли на безпосередню реєстрацію. Але яке ж було їхнє розчарування, коли вже після відкриття закладу їх інформували, що «вільних термінів вакцинації» тут немає.

Керівник канцелярії прем’єр-міністра, а за сумісництвом уповноважений уряду з питань програми вакцинації, М. Дворчик закликав людей похилого віку, яким не вдалося зареєструватися, залишатися удома, бо «розплановані всі дози вакцини, яку виробники мають поставити до Польщі до 31 березня». Урядовець водночас запевнив: «Щойно у Польщі з’явиться вакцина, ті, хто зголосився, отримають зворотну інформацію і будуть записані на конкретний термін для проведення щеплення».

В уряді переконують, що створена система вакцинації має потенціал для здійснення впродовж першого кварталу понад 11 мільйонів щеплень. А те, що їх буде виконано 3,1 млн, пояснюється виключно відсутністю вакцини, яку Польща отримує в рамках договору, підписаного з виробниками Єврокомісією. «Цей договір гарантує солідарний розподіл вакцини між усіма країнами-членами ЄС, але об’єми поставок не покриваються з попитом на щеплення у Польщі», — наголосили в уряді.

Нагадаємо: минулого тижня представники Pfizer-BioNTech та AstraZeneca повідомили про зменшення поставок вакцин до країн ЄС. Перший — через перебудову виробничих ліній з метою збільшення виробництва в другому кварталі 2021 року. Натомість AstraZeneca — через проблеми з виробництвом не зможе постачити в першому кварталі законтрактованих Єврокомісією 100 млн доз. Вчора до Польщі не надійшла партія (42 тисячі доз) вакцини фірми Moderna. Першу партію вакцини (29 тисяч доз) цієї фірми Польща отримала 12 січня.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що ЄС змусить фармацевтичні компанії дотримуватися положень договорів про доставки вакцини. Щоправда, не уточнив — як саме, згадавши тільки про «всі доступні правові засоби». При цьому євросоюзівський високопосадовець визнав, що «сценарій, який передбачав вакцинацію до літа 70% дорослого населення спільноти, реалізувати буде складно». Натомість офіційний Будапешт пішов іншим шляхом — минулої п’ятниці підписав договір про закупівлю російської вакцини «Спутник V», ставши першим серед урядів країн ЄС, який закупив вакцину, що не пройшла реєстрації Європейського агентства з лікарських засобів.