Пояснили цей крок тим, що крива захворюваності в останні дні січня знову пішла вгору, а в кількох пацієнтів було виявлено новий різновид COVID-19 - "британський" штам.

Першою під заборони потрапила область Аттика, до якої територіально входить грецька столиця. «Ми постійно напоготові, й за необхідності втрутимося в ситуацію і запровадити відповідні заходи», - пояснив прем'єр-міністр. За його словами, такий момент настав, і зволікання із суворими заходами безпеки лише ускладнило становище.

Заступник міністра цивільного захисту Нікос Хардаліас у другій половині дня 29 січня повідомив, що з 1 лютого в школу зможуть піти тільки учні молодших класів, а старшокласники продовжать дистанційне навчання. До магазину можна буде приходити тільки після попередньої домовленості з продавцями і в точно призначений час. Перед цим кожен, хто залишає домівку, повинен відправити sms, зазначивши час виходу й маршрут пересування. При цьому в магазині для кожного покупця має бути відведена площа в 25 квадратних метрів, а покупки він повинен зробити протягом двох годин. Відлік часу починається з моменту виходу з дому.

У всіх містах Аттики повернули дію комендантської години з 21.00 до 5.00, а в Афінах її хочуть починати з 18.00. Від цього часу планують запровадити й заборону на рух громадського та особистого транспорту. Знову припинять роботу перукарні, салони краси, дитячі кухні, а багато які фірми переведуть своїх працівників на роботу у віддаленому режимі. Але хоч як це дивно - церкви влада вирішила цього разу не закривати, однак обмежили кількість парафіян, які можуть бути присутні на службі: в столичних храмах - 50 осіб, у невеликих містах і селах - 25.

Нові обмеження запровадять із різними варіаціями ще в десятьох регіонах країни, включаючи острів Лесбос, які потрапили до так званої зони небезпеки. ЗМІ повідомляють, що до початку лютого в країні з населенням в 10,5 мільйона зареєстроване понад 155 000 випадків захворювання на COVID-19, і 5764 з них мали летальний результат.