Цей препарат за дорученням влади Республіки Сербської замовив для жителів ентитету її представник у Москві Душко Перович.

Але, як повідомило електронне видання боснійської газети Dnevni avaz, Державне агентство з лікарських і медичних засобів Боснії і Герцеговини не видало дозволу на застосування «Спутника V» у країні. Це рішення обурило і владу Республіки Сербської, і її представника в колективному виконавчому органі країни Мілорада Додіка, який згідно з ротаційним принципом нині головує в президії БіГ. Він заявив, що відсутність реєстрації вакцини не може зашкодити її застосуванню для громадян окремого ентитету, імпорт російської вакцини до країни може бути схвалено і без центральних органів влади, а тільки за рішенням департаменту охорони здоров’я самоврядного округу Брчко.

Але в агентстві наполягають на тому, щоб незареєстрованний лікарський засіб, що надійшов до країни, спочатку було перевірено контрольною лабораторією виробника. Ось вона й має дати висновок, що за час транспортування його якість не зазнала змін. Агентство також нагадує, що перед відправленням незареєстрованних лікарських засобів до БіГ вони мають хоча б отримати запит від виробника на її ввезення, а також пройти реєстрацію за встановленою процедурою. Без цього ліки небезпечні для використання. У Москві і Баня-Луці вважають, що це зайва вимога. Влада Республіки Сербської сподівається, що її представник зможе «протиснути» заборону агентства й контейнер із «Спутником V» все-таки надійде в їх розпорядження для вакцинації. Тим більше, що Душко Перович повідомив: наприкінці лютого з Росії буде доставлено тепер уже велику частина партії вакцини в розмірі 100 тисяч доз. Її також замовила Республіка Сербська тільки для Баня-Луки.