Про наміри його реставрації повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

Про це дипломат сказав під час приїзду до Вінниці. Тут він довідався про унікальну святиню.

— Турецька сторона зацікавлена у відновленні історичної пам’ятки та упорядкуванні місця, де вона знаходиться, — зазначив Ягмур Ахмет Гюльдере під час зустрічі з головою Вінницької облдержадміністрації Сергієм Борзовим. — У наших планах реставрувати обеліск. Сподіваємося на вашу підтримку.

Інформація про це розміщена на офіційному сайті Вінницької облдержадміністрації.

Обеліск із загадковими написами, схожими на арабську в’язь, зберегли місцеві жителі. Історики дослідили, що його виготовили за кошти Тадеуша Грохольського, нащадка заможної польської шляхти. На той час він володів місцевими землями. Зробив це в пам’ять про загиблих і померлих у полоні воїнів Османської армії, які брали участь у російсько-турецькій війні 1877—1878 років. В одному з будинків Грохольських обладнали шпиталь для поранених.

На білому мармурі є багато написів. Завідувач сектору охорони пам’яток історії Вінницької ОДА Михайло Потупчик розповів, що одного разу він привозив у Стрижавку турецьку делегацію. Однак вони не змогли прочитати текст. Стверджували, що це старотурецька мова. Сфотографували написи і обіцяли передати в один з університетів Туреччини.

Нащадок Грохольських на ім’я Генрих, який неодноразово приїжджав до Вінниці, розповів, що йому відомо про організований Тадеушем Грохольським шпиталь для воїнів. За це Тадеуш отримав нагороду від турецького султана.

Фото з сайту VежА.