Парламентська передвиборна кампанія ще не стартувала, а тим більше зарано висувати кандидатури на посаду президента й агітувати за них. Однак чинний президент Румен Радев у понеділок, 1 лютого, скликав прес-конференцію, на якій офіційно оголосив про свій намір піти на другий термін. Він повідомив, що разом із віце-президентом Іляною Йотовою братиме участь у нових виборах.

"Ми з пані Йотовою вважаємо нашим обов'язком стати кандидатами на другий термін. За чотири роки нашої роботи ми жодного разу не відступили від своїх принципів і продовжимо працювати над розвитком Болгарії", - повідомив Румен Радев. А потім він поділився своїми очікуваннями від парламентських виборів. За його словами, "вибори поставлять болгар перед вибором: зберегти чи відхилити сьогоднішню модель влади - корумповану й закулісну, репресивну, таку, яка розкрадає, несправедливу до пересічних громадян".

Наміри Радева по-різному було сприйнято політиками. Депутат Європарламенту від болгарських соціалістів Іво Христов вважає, що рішення Радева балотуватися на президентських виборах має стратегічний характер. Воно змушує партії, які братимуть участь у парламентських виборах, займати тверді позиції з кількох проблем. За його словами, йдеться про покращення виборчого процесу, моделі боротьби з корупцією і свободи слова.

Голова парламенту Цвета Караянчева вважає, що поспішна заява Радева про балотування на другий термін не вплине на парламентські вибори. Вона висловила припущення: у зв'язку з чутками, які з'явилися в політичному просторі, про те, що Болгарська соціалістична партія прагне висунути віце-прем'єра Йотову на посаду президента, Радев вирішив випередити соціалістів і застрахувати себе. Тим самим він хоче разом з Йотовою одержати й підтримку Болгарської соціалістичної партії.

Голова парламенту також висловила думку, що висування президентом своєї кандидатури на новий термін лише змусить партію ГЄРБ виставити на президентських виборах проти нього сильну кандидатуру.