Із цим десятки запорізьких журналістів, серед яких є керівники обласної організації НСЖУ, звернулися до Президента, Прем’єр-міністра, Уповноваженого та голови Комітету з питань свободи слова Верховної Ради, а також міністрів внутрішніх справ, культури та інформаційної політики. У відкритому зверненні вони акцентують на критичній ситуації щодо доступу представників ЗМІ до Запорізької міської ради.

Активісти розповіли, що з травня минулого року, всупереч закону, міський голова Володимир Буряк та інші представники міської влади системно перешкоджають журналістам займатися професійною діяльністю. Так, з травня вони не мають змоги потрапити на сесійні засідання міськради та виконкому, а з початку 2021-го — і на засідання постійних депутатських комісій.

«Тільки протягом грудня 2020-го — січня 2021-го було зафіксовано як мінімум вісім відмов журналістам у доступі до адміністративної будівлі. Свої дії посадовці обґрунтовують рішенням Місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій  № 9 від 23 березня 2020-го. Однак це рішення не має законної сили з травня минулого року, оскільки постанова Кабінету Міністрів України № 211, що встановлювала повний локдаун, діяла до 22 травня 2020-го», — зазначено в зверненні.

«Окрім того, Верховна Рада України 16 червня 2020-го ухвалила зміни до Закону України «Про інформацію», давши право після надання документа, що засвідчує професійну належність, збирати інформацію на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжито адміністративних та медико-санітарних заходів (карантин). Тож посилання на нормативний акт, який втратив чинність, як на підставу для обмеження діяльності журналістів має розцінюватись як протиправне перешкоджання законній діяльності журналіста, що тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 171 Кримінального кодексу України», — вважають журналісти.

Вони наводять приклади, коли також стикнулися з бездіяльністю поліції. Зокрема, 26 серпня 2020-го журналіст Богдан Василенко написав заяву про перешкоджання професійній діяльності, оскільки його не пустили на сесію міськради. Але його заяву не було внесено до ЄРДР, а правоохоронці ігнорували звернення щодо надання відповідної інформації стосовно справи. 20 січня журналістки Катерина Майборода та Ельміра Шагабудтдинова викликали поліцію до міськради, щоб повідомити про скоєння кримінального злочину, перешкоджання діяльності журналістів, оскільки їх не пустили на засідання депутатських комісій. Проте цей випадок також не внесено до ЄРДР.

27 січня більш як десять журналістів знову не пустили на сесію.

Журналісти вважають, що це призводить до порушення демократичних засад і перешкоджає базовому праву громади отримувати інформацію про рішення, які ухвалюють посадові особи, та процес розподілу коштів платників податків. Свою підтримку їм уже висловили представники профільних всеукраїнських організацій, зокрема Інститут масової інформації, Інститут розвитку регіональної преси, НСЖУ, а також юридичне об’єднання «Свої люди».

Фото з відкритих джерел.