Недарма чимало жителів країни вирушають до родичів або друзів у сусідню Сербію, де без проблем роблять щеплення. Але так довго тривати не може, б'ють на сполох епідеміологи.

Чорногорська газета Dan надала слово епідеміологу Мілені Попович Самарджич, яка заявила: «Ми спізнюємося із закупівлею вакцин, але можемо заповнити час очікування інтенсивнішою кампанією, просуваючи вакцини й розповідаючи про відмінності між доступними вакцинами». Торкнулася вона й теми недовіри до ефективності вакцинації, пояснивши, що різні чутки про «теорії змови проти вакцинації можуть бути розвіяні тільки відкритістю і роз'ясненнями. А також особистими прикладами лікарів і представників влади, які повинні першими прищепитися від COVID-19.

Такий приклад продемонстрував в Албанії прем'єр-міністр Еді Рама. Албанське інформаційне агентство Telegrafi повідомило, що глава уряду 2 лютого одним з перших у країні був вакцинований другим компонентом вакцини Pfizer. І зробив це за присутності журналістів. У них виникло до прем'єра й питання: «Чому він обрав вакцину Pfizer і який вибір буде в інших громадян країни?» Еді Рама пояснив, що Албанія належить до європейської родини, тому й закупила вакцини Pfizer, AstraZeneca і Moderna, як і інші країни Євросоюзу. «Ми сфокусувалися на вакцинах Pfizer, AstraZeneca і Moderna. Країни Євросоюзу, з якими ми ведемо переговори, зверталися щодо закупівель до цих компаній. У нас немає причин висловлювати недовіру чи негативно ставитися до російської або китайської вакцини, але на даний момент ми сфокусовані в цих напрямах. Якщо з'явиться необхідність, і ми вважатимемо це розумним, то, звісно, розглянемо й інші альтернативи».

Албанські ЗМІ нагадують, що наприкінці минулого року прем'єр-міністр назвав «смішною провокацією» пропозицію про закупівлю російської вакцини «Спутник V». І підкреслюють, що цього разу його висловлювання було незвичайно м'яким.