Таку заяву він зробив під час телефонної бесіди з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, яка відбулася за кілька днів до візиту глави європейської дипломатії до Росії.

Візит Борреля до РФ, запланований на 4—5 лютого, в Європейському Союзі вирішили не скасовувати навіть незважаючи на безпрецедентно масштабні арешти опозиційно налаштованих росіян та оголошення вироку Олексію Навальному. Насильство проти мирних протестувальників та жорстоке придушення демократичних протестів у РФ також були темою розмови.

Сам факт такої бесіди напередодні візиту Борреля до Москви Дмитро Кулеба прокоментував так: «Наша розмова надсилає чіткий сигнал, що політика України та ЄС стосовно Росії скоординована, а Київ та Брюссель поділяють спільне бачення стратегічних підходів стосовно РФ», цитує прес-служба МЗС України.

Співрозмовники обговорили поточний стан мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі в рамках Нормандського формату та ТКГ, запуск Кримської платформи тощо. Дмитро Кулеба порушив питання застосування проти РФ нового санкційного режиму ЄС у сфері прав людини, який, зокрема, має розповсюджуватися і на винних у переслідуваннях громадян України в тимчасово окупованому Криму, повідомила прес-служба.