І тим самим порушили Угоду з європейськими фондами про надання безоплатної фінансової допомоги на придбання транспортних засобів для поліції. Замість нових поліцейських автомобілів, призначених для патрулювання на всіх видах місцевості, вони придбали 350 одиниць якщо не вживаних, то технічно й морально застарілих. Зрозуміло, що різниця у вартості безслідно зникла.

Поки ОЛАФ назвала імена двох співробітників МВС Болгарії, проти яких Спеціалізована прокуратура Болгарії вже відкрила кримінальну справу за фактом шахрайства. Прес-центр прокуратури зазначив, що буде проведено допити, експертизи, уточнення пред’явлених обвинувачень. І не виключено, що в справі можуть з’явитися нові фігуранти із числа високопосадовців.

Європейське бюро по боротьбі із шахрайством рекомендує болгарській владі повернути в бюджет ЄС майже шість мільйонів євро, які було виділено на придбання нових поліцейських автомобілів, а не морально застарілих.

Болгарські ЗМІ зацікавилися: хто повертатиме ці мільйони — обвинувачувані чи держава? І чому оборудку помітили експерти ОЛАФ, які почали розслідування ще в липні 2018 року, а не правоохоронні органі країни? Чи не тому, що в ній замішані високопосадовці МВС, які мали можливість прикривати аферу? Поки що відповідей на ці запитання немає.